Voetbal

De Graafschap is méér dan een voetbalvereniging

Voetbalclub De Graafschap bestaat 65 jaar. De supporters van deze club noemen zichzelf Superboeren. Voor De Bosatlas van het Nederlandse voetbal zocht ik uit sinds wanneer ze dit doen. 

Op 29 april 1991 er voor de eerste keer in de landelijke dagbladen geschreven over de Superboeren van De Graafschap. De club was net kampioen geworden van de Eerste Divisie en zo gepromoveerd naar de Eredivisie.

Zowel Trouw als Het Parool viel het op dat de supporters zich sinds kort Superboeren noemden. Ruut Verhoeven deed dat in Trouw in een bijzin, maar zijn collega Joop Holthausen van Het Parool kwam met aanzienlijk meer informatie. Het lijkt misschien gek dat een Amsterdamse krant met zo’n uitgebreid verhaal kwam, maar Holthausen is geboren in Zutphen en woont inmiddels al heel lang in Bronkhorst, zo’n twintig kilometer van Doetinchem.

‘De Graafschap is méér dan een voetbalvereniging,’ wist Holthausen. ‘De Doetinchemse club blijkt een instituut in de Achterhoek.’ En net zo’n instituut in die regio is Normaal, de huisband van De Graafschap. ‘Blijkens de jongste hit beschouwen ze zich als ‘superboeren’, die volgend seizoen met opgestroopte mouwen de vedetten van Ajax en PSV tegemoet willen treden.’ Zo legde Holthausen ruim een kwart eeuw geleden een direct verband tussen de band, de club en de supporters.

 

Simon Kistemaker

Met het kampioenschap van 1991 groeide het zelfvertrouwen van de supporters van De Graafschap. Holthausen: ‘Jarenlang heeft de aanhang van de club het gehoon van de tegenstanders gelaten aangehoord. “O, wat zijn die boeren stil,” zongen de diverse sides van de tegenpartij als De Graafschap weer eens een tegenslag moest incasseren. Maar met de komst van de nieuwe voorzitter, Anton van Kooten, en meer nog sinds het aantrekken halverwege vorig seizoen van de Noord-Hollander Simon Kistemaker, heeft de Achterhoekse aanhang een antwoord gevonden: “Wij zijn boeren, super-boeren.”’

Normaal bracht deze geuzennaam zelfs als single uit, waarmee De Graafschap en de supporters nog inniger met elkaar werden verbonden. Want die contacten bestonden zeker al, in ieder geval in 1987 toen Normaal een financiële reddingsactie voor De Graafschap organiseerde. “Wi doet ’t samen veur d’Achterhoek” zei zanger Bennie Jolink.”Wij als nuchtere Achterhoekse boeren hebben er het volste vertrouwen in. De Graafschap, Normaal en de Achterhoek horen bij elkaar.”

Dat de statistieken over de beroepssamenstelling in de regio lieten zien dat er in 1991 amper mensen werkzaam waren als boer – ongeveer twee procent van de 42.000 toenmalige inwoners van Doetinchem – deed er niet toe. Massaal zongen alle mensen na de promotie “Wij zijn boeren, superboeren.”

Waarbij we dan wel moeten opletten dat er zowel een song Superboer als Superboeren bestaat. Met in de eerste versie onder meer deze tekst:

Mot Ajax tegen boeren, dan krig Ajax ’t zwoar
want dan maakt de Superboeren vaak heel wat kloar
zie streupt zich de mouwen op en spi-jt in de voest
wie tegen de Superboer mot die hult zich koest

En in de tweede versie:

Ik bun en blief supporter, in veur en tegenspoed
’t Superboergevuul dat zit mien in ’t bloed
Superboeren
In de blauw en witte kleuren
Dat zie in heel ’t land könt heueren

En dan is er ook nog het nummer Op Geweide Grond:

De Superboeren uut de Achterhoek
Hup de Graafschap Hup de Graafschap
De Superboeren uut de Achterhoek
De mooiste club van ’t hele land

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.