Voetbal

De grootste afgang ooit van Oranje: verliezen bij FC Lisse

Het verlies van Oranje tegen een eenmalige Leidse selectie in 1984 is een dieptepunt.

Nederland tegen Denemarken (voetbal); het Nederlands elftal
Voorpagina van de Leidse Courant van 22 februari 1984: ‘Oranje oefent tegen Leidse voetbalselectie.’ Bondscoach Kees Rijvers had aangekondigd om met de internationals op 7 maart te spelen op het terrein van FC Lisse tegen de selectie van de afdeling Leiden. Het was de laatste test voor een vriendschappelijke wedstrijd een week daarna tegen Denemarken.

Drie dagen later werd bekend wie er namens de Leidse selectie zouden aantreden; een keuze van Freek Filippo van Leiden. Het keuzebeleid bracht onrust in de regio. Het Leidsch Dagblad bijvoorbeeld constateerde verbaasd dat Bert Jansen van UVS was overgeslagen. Laurens Mouter snapte er als coach van Roodenburg helemaal niets van. “Ik vind dat er rare namen bij staan.” Enkele dagen later dook het dagblad paginabreed in de kwestie. Met de mogelijkheid dat dit team kon winnen van Oranje werd amper rekening gehouden.

Lisse had er in ieder geval zin in. “We zijn op alles voorbereid,” vertelde Wim Ransdorp van de FC. “Lisse is helemaal in de ban van deze partij.”

En toen werd het 7 maart, en verloor het Nederlands elftal met 2-1 van het Leidse samenraapsel, zoals het Nieuwsblad van het Noorden de amateurspelers omschreef. ‘Op het moment dat het Nederlands elftal in Noordwijk langs het strand wandelde en plaats nam achter een sappige biefstuk,’ hoonde de krant, ‘stonden de geselecteerden van het Leidse amateurelftal nog te ploeteren bij de baas, of haastten zich van de kazerne naar het sportpark.’

”Je leert het wel.”

Natuurlijk waren de spelers van Oranje geen mensen van wie we later nog veel zouden horen: Marco van Basten, de broertjes Koeman, Frank Rijkaard, Ruud Gullit – stuk voor stuk zijn we ze vergeten. Dan kan je verwachten dat Niek Oosterlee – uitkomend voor de zaterdagderdeklasser ARC – de bal soepel over Schrijvers volleyde. “Ik heb gewoon gedaan wat ik elke zaterdag doe,” zei hij schouderophalend tegen het Leidsch Dagblad.

Edo Ophof werd gepoort door Ron Mesman. “Daar vroeg hij toch om?”

Bennie de Roo speelde Van Basten uit de wedstrijd: “Voor mij is dat niks bijzonders. Het zijn toch ook maar mensen?”

En Geert Jan Bakker troostte Gerald Vanenburg na een mislukte vrije bal: “Ga zo door, joh. Je leert het nog wel.”

“Tien! Tien! Tien!”, schreeuwden de toeschouwers zich de kelen schor. Ondertussen keken ze verbaasd in het rond of het allemaal wel echt was.

De bekritiseerde Filippo was aan het einde van de avond de winnaar van de dag. Hij scheen nog één keer zijn licht over de historische avond. “Het is een schande dat het Nederlands elftal hier verliest. Het tekent de armoe van het Nederlandse voetbal.”

Kees Rijvers was het daar niet mee eens. “Het was allemaal erg gezellig.” Een week later walste zijn spelers over Denemarken met dezelfde cijfers als Oranje zondag tegen Letland: 6-0.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.