De honderdste geboortedag van een oer-Feyenoorder
Op 15 april 1921 werd Jan Bens geboren, oer-Feyenoorder bij uitstek. Hij was aanwezig bij de opening van de Kuip. Hij was de laatste nog levende Feyenoord-speler uit de Tweede Wereldoorlog. Kortom: Bens is negentig jaar Feyenoord-geschiedenis.
Jan Bens speelde in de Tweede Wereldoorlog enkele wedstrijden tegen Ajax, zoals in 1943 op het oude Feyenoord-veld aan Kromme Zandweg. De Kuip was toen namelijk gesloten. We hebben er nog filmbeelden van.
Jeugdspeler Bens was toen al een bekende naam bij Feyenoord. Bij de opening van De Kuip in 1937 vormde hij met andere jonge Feyenoorders een erehaag, waarlangs de spelers van het eerste het veld betraden. “Feyenoord heeft zoveel aan mij gegeven,” zei hij later. “Mijn hele leven ben ik daarvoor dankbaar geweest.”
Vooral tijdens de oorlog had Bens veel profijt van zijn lidmaatschap. “Wij hadden het geluk dat we bij Feyenoord voetbalden. Dan was je bevoorrecht. Bij trainen kregen we altijd te eten, want daar zorgde Feyenoord voor. Wij hadden het dus beter dan de rest.
Ik heb in de oorlog geen honger gekend, terwijl er mensen waren die stierven van de honger. Die moesten alles eten wat ze vonden. Maar wij als Feyenoorders hadden altijd een streepje voor. Bij een bakker die Feyenoord-supporter was, of bij een slager die veel met Feyenoord omging. Die relaties buitten we niet uit, maar die mensen boden dat toch aan. We hadden veel meer mogelijkheden, de deuren gingen makkelijker voor ons open. Als wij kwamen, gingen ze voor ons kijken.”
Geen geld
Bens is bijna tachtig jaar lid van Feyenoord geweest. Zoals Johan Derksen in 2007 schreef: ‘Bens werd in april 1921 geboren in de Rosestraat. Die liep parallel aan de Oranjeboomstraat, waar de legendarische Puck van Heel woonde. Linksbuiten Jan Linssen was zijn idool en Bens droomde, zoals iedere jongen van Zuid, over een voetbalcarrière in De Kuip.’
Als jongen van twaalf mocht hij lid worden, maar zijn ouders konden de contributie niet betalen. Een oom en tante betaalden die. Geld voor een shirt was er ook niet, maar daar zorgde de terreinknecht dan weer voor door een oud en versleten shirt aan te bieden van international Kees van Dijke. Als zeventienjarige debuteerde hij al in het eerste elftal.
Weggestuurd
Op 6 december 1942 zorgde Bens voor een merkwaardige rel tijdens Feyenoord – Ajax als eerste Feyenoorder ooit, die van het veld werd gestuurd tijdens een Klassieker. Vooral de manier waarop hij werd heengezonden was bijzonder: niet door de scheidsrechter maar door zijn eigen aanvoerder!
Het gebeurde in de tweede helft van deze keiharde wedstrijd, toen Feyenoord met 1-0 voorstond. Vlak voor tijd was het inmiddels 2-0. Bens kreeg een strafschop toegewezen, maar Ajax-doelman Gerrit Keizer weigerde de bal af te geven. Het tweetal kreeg daarop slaande ruzie.
Feyenoord-aanvoerder Bas Paauwe liep daarop naar Bens en stuurde hem weg wegens onsportief gedrag. Met nog tien man op het veld, miste Feyenoord de strafschop om uiteindelijk toch met 2-0 te winnen. Het clubblad van Feyenoord sprak na afloop lovend over de ingreep van Paauwe: ‘Jongens, blijft onder alle omstandigheden kalm en gehoorzaamt aan de aanvoerder. En daarmede moet het uit zijn, wat er ook gebeurt.’
In 2007 moest Bens vooral lachen om het incident: “Paauwe had gelijk door me weg te sturen. Ik was nog jong.”
Jan Bens is in 2012 overleden.