Home > Balsporten > Voetbal > Johan Derksen bij SV Meppen
Voetbal

Johan Derksen bij SV Meppen

Johan Derksen speelde een tijd bij de Duitse voetbalclub SV Meppen. Dat leverde lange busreizen op, zo schreef Harry Walstra in 2012 in zijn boek De Aartsrivalen.

Door Harry Walstra

Net over de grens, op dertig kilometer afstand van Emmen, ligt Meppen. Het Duitse provinciestadje is met 35.000 inwoners de hoofdstad van de Landeskreis Emsland, maar staat niet bekend als een bruisende metropool. Meppen heeft een statig raadhuis, een kasteel, enkele musea, een aantal kerken en een paar kroegen. De binnenstad werd in de oorlogsjaren verwoest en is na de Tweede Wereldoorlog in historische staat nagebouwd.

De MEP-Arena ligt in een ruime, groene buitenwijk aan de noordkant van de stad, waar SV Meppen haar thuiswedstrijden in de Regionalliga-Nord speelt. De voetbalclub is het uithangbord van de stad waardoor Meppen in Duitsland landelijke bekendheid heeft gekregen. In 2012 bestaat de plaatselijke trots honderd jaar. In de glorietijd, van 1987 tot 1998, voetbalde SV Meppen in de 2e Bundesliga. Gerenommeerde Duitse Traditionsvereine als Schalke04, Eintracht Frankfurt en Hertha BSC speelden in de MEP-Arena tegen de blauw-witten. Ook Ajax en Barcelona voetbalden ooit tegen SV Meppen, een club met een grote aantrekkingskracht op Nederlandse spelers uit het grensgebied.

Nadat ik eens tegen Richard Schimmöller van de Meppener Tagespost vertelde dat Cruijff en Maradona in Meppen gevoetbald hebben, zei hij: “Johann Derksen hat hier auch gespielt!”

Voordat ik kon vragen waarom hij juist de naam van Derksen noemde, legde de lokale journalist dat al uit: “Hij heeft hier met iedereen ruzie gemaakt!”

Befehl ist befehl

“Nou, dat valt wel mee hoor,” laat de hoofdredacteur van Voetbal International zesendertig jaar later telefonisch weten. “Ik vond die trainer Hermann Michel wel een vreselijke man. Dat was een gymnastiekleraar en een typische Duitser Befehl ist befehl. Zo’n Feldwebel. Met die spits kon ik ook niet opschieten. Heinz Tappel, een uitstekende speler maar hij was commissaris van de politie en zo gedroeg hij zich ook. Die selectie bestond voor de helft uit toffe gasten en de andere jongen waren van die engerds.”

SV Meppen is, net als BV Veendam in Nederland, een cult-vereniging en populair binnen de Duitse voetbalwereld. Toni Schumacher is echter juist geen fan van de club, want nadat hij met Schalke04 in 1987 uit de Bundesliga degradeerde, zei de sterkeeper er niet aan te moeten denken helemaal naar Meppen te moeten reizen.

Ook in Veendam moeten supporters al decennialang verhalen aanhoren van gedegradeerde spelers, die de lange busreis naar De Langeleegte verafschuwen. Johan Derksen was voor beide clubs actief. Ziet hij daarom overeenkomsten tussen Veendam en Meppen?

Derksen: “Nee, dat zie ik niet zo. De stad Meppen is groter dan Veendam. Het is ook geen wereldstad, maar er was nog wel iets meer te beleven dan in Veendam en het voetbal leefde daar ook veel meer. Ik kan mij nog een bekerwedstrijd herinneren tegen Rot-Weiss Essen met Horst Hrubesch en bij dat duel zat dat Hindenburg-stadion helemaal vol.

Meppen was net als Veendam wel een uithoek. Ik werd helemaal gek van die afstanden. Wij moesten zeker vier keer per jaar naar clubs in Hamburg. Tijdens de terugreis in de bus ging iedereen dan bier drinken en werd er massaal gezongen. Nee, ik zong niet mee…

Gezellig? Nou, ik hou niet zo van die gezelligheid hoor. Het was wel gezellig dat wij na thuiswedstrijden door de sponsor altijd een diner aangeboden kregen. Dat was steeds bij een andere horecagelegenheid in Meppen en het drinken was ook gratis.

Met die aanvoerder van toen heb ik af en toe nog contact. In de jaren tachtig had ik geregeld dat hij in Amsterdam stage mocht komen lopen bij Cruijff. Günther Hoormann kom ik ook nog wel eens tegen. Dat was indertijd een heel technische middenvelder. Hij kwam een Nederlands meisje tegen en heeft nu een meubelzaak in Zuidlaren.”

KNVB-onderzoek

In 1976 kwam Henk van der Velde als eerste speler rechtstreeks vanuit de Veenkoloniën naar het Emsland. Behalve Van der Velde werden dat jaar ook Rolf Veneboer (FC Groningen), Gienus Meijerink (Emmen) en Johan Derksen (Haarlem) aangetrokken.

Het verhaal was dat de Nederlanders op amateurbasis in Duitsland gingen voetballen. De Nederlandse clubs geloofden er niks van en vroegen om een onderzoek van de KNVB. Als de Nederlanders in Duitsland wél betaald werden, kon er namelijk een transfersom gevraagd worden. De KNVB kon niet bewijzen dat er door SV Meppen betaald werd en gaf toestemming voor de overschrijvingen.

Johan Derksen verklaarde in Meppen te willen voetballen omdat het zo lekker dichtbij zijn woonplaats Emmen was. Maar zoveel jaar later kan toch wel gezegd worden dat er bij SV Meppen goed – lees: zwart – betaald werd en dat dát de reden van de overgang was?

Derksen: “Ja, uiteraard kreeg ik betaald. Ik ging daar natuurlijk niet voor niks voetballen. Ben je gek…

Ik kan mij niet meer herinneren dat daar zo’n ophef over was. Met Haarlem was ik gepromoveerd naar de eredivisie, dan ga je niet voor niks bij SV Meppen voetballen. Van Haarlem was ik verhuisd naar Emmen en die afstand was veel te groot. Meppen ligt maar een kilometer of dertig van Emmen en dat was een half uurtje rijden. De voorzitter van Meppen had een verffabriek in Meppen met een vestiging in Zwolle. Als ik het mij goed herinner heeft een speler van PEC Zwolle de contacten gelegd. Ik ben bij de voorzitter thuis geweest en daar zaten ook de trainer Basikov en de manager Gerd van Zoest. Dat waren prima kerels, alleen had ik de pech dat die trainer dat jaar vertrok.”

Na enkele maanden verliet Derksen SV Meppen.

Meer herinneringen van Johan Derksen aan dit voetbalavontuur staan in De Aartsrivalen van Harry Walstra.