NieuwSchaatsenVoetbal

De katholieke kerk kent nog geen voetbalheilige, maar wel een schaatsheilige

Paus Franciscus heeft Carlo Acutis zalig verklaard, een Italiaanse jongen die in 2006 op 15-jarige leeftijd overleed en tot aan zijn dood zeer actief was op internet. Hij wordt daarom ook wel de cyberapostel genoemd. In 2000 werd er een voetballer voorgedragen om heilig te worden. Een ijsheilige hebben we al.

Een zaligverklaring is een noodzakelijke tussenstap voordat iemand heilig verklaard kan worden. In 2000 werd de Spaanse voetballer Manolo Garnica op een lijst geplaatst van potentiële heiligen, na een oproep van de kerk vanwege het Heilig Jaar. Het was overigens geen klein lijstje, want er stonden zo’n 10.000 namen op.

Garnica werd voorgedragen, maar niet zozeer omdat hij in 1911 met Atletico Madrid de nationale beker had gewonnen. Als reden werd aangedragen dat hij tijdens de Spaanse Burgeroorlog in extreme armoede is gestorven, in 1939. Hij werd neergeschoten door de Republikeinen, samen met 41 andere gevangenen, onder wie de bisschop van Teruel. In de twintig jaar daarna hebben we er niets meer van gehoord, maar met tienduizend concurrenten is dat niet zo vreemd.

Schaatsheilige

Het schaatsen heeft dan weer wél een heilige: Liduina van Schiedam. Zij opende in 2014 de Canon van het Nederlandse schaatsen, die was te zien op de Coolste Baan van Nederland in het Olympisch Stadion. Als schaatsheilige toont ze aan dat het schaatsen rond 1500 al een maatschappelijk fenomeen geworden, zo betoogde schaatshistoricus Marnix Koolhaas.

Liduina van Schiedam brak in 1395 op 15-jarige leeftijd een rib toen ze met vriendinnen op de Maas ging schaatsen. Ook liep ze koudvuur op, waardoor ze jarenlang aan bed gekluisterd was met hevige pijnen. Door haar langdurig lijden werd Liduina al bij haar leven door tallozen aanbeden. Een populaire prent van haar val in haar biografie uit 1498 is het oudst bekende schaatstafereel. In 1890 werd de eeuwenlang bestaande heiligheid van Liduina erkend door de kerk. En zo werd ze ijsheilige, zoals Acutis wellicht ooit een internetheilige wordt.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.