NieuwSchaatsenVoetbal

De katholieke kerk kent nog geen voetbalheilige, maar wel een schaatsheilige

De Nederlandse priester, journalist en hoogleraar Titus Brandsma wordt heilig verklaard door de Katholieke Kerk. In 2000 werd er ook een voetballer voorgedragen om heilig te worden. Een ijsheilige is er al.

Liduina van Schiedam blesseert zich

Johan Cruijff is nog niet door de Katholieke Kerk heilig verklaard. Daarvoor moet er eerst een zaligverklaring komen, voor als iemand dat proces in werking wil zetten.

Die eerste stap is tot nu toe door precies één voetballer gezet. In 2000 werd Manolo Garnica uit Spanje op een lijst geplaatst van potentiële heiligen, na een oproep van de kerk vanwege het Heilig Jaar. Er was wel wat concurrentie voor Garnica, want er stonden zo’n 10.000 namen op.

Garnica werd voorgedragen, maar niet zozeer omdat hij in 1911 met Atletico Madrid de nationale beker had gewonnen of omdat hij in dat seizoen de meeste doelpunten had gemaakt in de Spaanse competitie. Als reden werd aangedragen dat hij tijdens de Spaanse Burgeroorlog in extreme armoede is gestorven, in 1939. Hij werd neergeschoten door de Republikeinen, samen met 41 andere gevangenen, onder wie de bisschop van Teruel. In de ruim twintig jaar daarna hebben we er niets meer van gehoord, maar met een lijst van tienduizend namen is dat niet zo vreemd.

Schaatsheilige

Het schaatsen heeft dan weer wél een heilige: Liduina van Schiedam. Zij opende in 2014 de Canon van het Nederlandse schaatsen, die was te zien op de Coolste Baan van Nederland in het Olympisch Stadion. Als schaatsheilige toont ze aan dat het schaatsen rond 1500 al een maatschappelijk fenomeen geworden, zo betoogde schaatshistoricus Marnix Koolhaas.

Liduina van Schiedam brak in 1395 op 15-jarige leeftijd een rib toen ze met vriendinnen op de Maas ging schaatsen. Ook liep ze koudvuur op, waardoor ze jarenlang aan bed gekluisterd was met hevige pijnen. Door haar langdurig lijden werd Liduina al bij haar leven door tallozen aanbeden. Een populaire prent van haar val in haar biografie uit 1498 is het oudst bekende schaatstafereel. In 1890 werd de eeuwenlang bestaande heiligheid van Liduina erkend door de kerk. En zo werd ze ijsheilige, zoals Garnica wellicht ooit een voetbalheilige wordt.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.