Voetbal

De kortste voetballoopbaan ooit: dertig seconden en nul balcontacten

Thomas Hilhorst schreef het boek Voetbal in Dieren met onder meer het verhaal over Hans Kemming. Hij heeft de kortste loopbaan in het Nederlandse betaalde voetbal.

De kortste loopbaan in het Nederlands elftal – tot nu toe – is die van Riechedly Bazoer van Ajax. Op 13 november deed hij vier minuten mee tegen Wales. Daarmee verdrong hij Otman Bakkal van die positie, die tot zes minuten is gekomen.

Het zijn allemaal nog zeeën van speeltijd in vergelijking met de sportieve loopbaan van Hans Kemming in het Nederlandse betaalde voetbal. Op 26 maart 1994 speelde hij ongeveer dertig seconden mee met Vitesse in de uitwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden. In blessuretijd mocht hij als invaller nog even opdraven. Daarna kwam hij nooit meer in actie als profvoetballer.

Volgens de verhalen heeft hij in die halve minuut zelfs geen bal aangeraakt, waarmee Kemming niet alleen de voetballer met de kortste loopbaan in het Nederlandse profvoetbal is, maar hoogstwaarschijnlijk ook de enige zonder officieel balcontact.

Frans Thijssen was toen zijn coach. “Een fijne man in de omgang en een rasvoetballer,” aldus Kemming in 1999 in een gesprek met De Gelderlander. “Hij was ook degene die me vertelde dat ik mee moest met het eerste naar Cambuur. Ik kwam net uit school en werd best een beetje zenuwachtig. Het is mijn enige invalbeurt in het eerste geweest, maar het zal me altijd bijblijven. Het stond al 3-1, dus de omstandigheden waren ideaal. Onder het warmlopen riepen de supporters dingen naar me als ga maar douchen, het is tijd’. Ach, daar moet je tegen kunnen.”

De statistieken van Kemmings enige profwedstrijd

De grote bek van Patrick Kluivert

De naam van Kemming staat in het boek Voetbal in Dieren van Thomas Hilhorst. Waar ik zelf in 2013 als geboren Dierenaar eens een korte duik nam in de plaatselijke sportgeschiedenis, heeft Hilhorst die nu eens goed op een rij gezet. Leuk om te lezen, maar dan vooral omdat ik zelf bij één van die vele Dierense clubs heb gebald op een uiterst laag niveau.

Hilhorst besteedt hierin een hoofdstuk aan het kleine aantal Dierenaren, dat in het betaalde voetbal speelde, onder wie dus Kemming. Door blessureleed kwam er na die dertig seconden een einde aan die gedroomde loopbaan, die overigens moeiteloos werd vervangen door een andere passie. Kemming volgde een medische opleiding en werd arts. “Als ik iets doe, wil ik de top halen. Ik heb geen zin om jarenlang te ploeteren in de eerste divisie,” zoals hij in 2004 in De Gelderlander zei.

En los van die halve minuut op het hoogste voetbalniveau heeft Kemming nog een andere mooie voetbalherinnering uit de tijd van Vitesse. “Zo speelde ik een wedstrijd met het tweede tegen Ajax 2. Ik stond laatste man en ving Ajax-spits Patrick Kluivert op. Hij bleef maar lullen. Wat dat betreft zijn we hier in Arnhem maar boeren. Jongens uit het westen hebben altijd een grote mond. Daar kun je een wedstrijd op verliezen. Kluivert scoorde die wedstrijd overigens niet. En we pakten een punt.”

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schrijft mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten, te verschijnen eind mei 2022. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.