Olympische SpelenVoetbal

De kroonjuwelen van het Olympisch Stadion: Oranje in 1912

Het Olympisch Stadion heeft tien Kroonjuwelen, waaronder de oudste olympische medaille in een Nederlands museum: de bronzen plak voor Oranje in 1912.

Een hulde, die wel verdiend is.

Tijdens de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm wonnen de Nederlandse voetballers een bronzen medaille. Het was voor de tweede opeenvolgende keer dat Oranje deze prijs won, want ook op de Olympische Spelen van 1908 eindigde het team op de derde plaats.

In de wedstrijd om de derde en vierde plaats won Oranje van Finland met maar liefst 9-0! Het bleef in het thuisland niet opgemerkt, want nadat het nieuws van deze zege bekend werd, begonnen mensen spontaan het Wilhelmus te zingen. ‘Nederland kan bijzonder met dit succes tevreden zijn’, oordeelde het Leidsch Dagblad daarom op 5 juli 1912.

In Amsterdam werd een huldiging voorbereid voor de voetballers. ‘Een hulde, die wel verdiend is.’ De belangstelling bleek zo groot dat een langere rijtoer werd georganiseerd dan aanvankelijk was bedacht. Een stoet van maar liefst zestien wagens reed door de stad en werd luid toegejuicht door het publiek. Daarna meldde zich een groot aantal sprekers om de voetballers te feliciteren, zo schreef het Nieuws van den Dag in zijn verslag.

Deze bronzen medaille uit 1912 staat symbool voor de eerste successen uit de Nederlandse sportgeschiedenis en is daarmee één van de kroonjuwelen van de Olympic Experience.

Extra bijzonder hieraan is dat deze Olympische medaille voor een Nederlandse sporter de oudste is, die in ons land wordt tentoongesteld!

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.