NieuwVoetbal

De Kus op Het Kasteel: Rinus Terlouw en Jayne Mansfield

Op 16 december 1992 overleed voetballer Rinus Terlouw, een verdediger met de bijnaam ‘de Rots’. Van 1948 tot 1958 speelde hij 248 wedstrijden voor Sparta. Niettemin is hij het meest bekend vanwege een kus.

Jayne Mansfield vertrekt per helicopter naar Rotterdam

In het najaar van 1957 bezocht de Amerikaanse actrice en Hollywoods beoogde vervangster van Marilyn Monroe, juffrouw Jayne Mansfield, de Amerikaanse mariniers in Rotterdam. Sparta nodigde haar uit om de wedstrijd tegen DOS Utrecht af te trappen. De KNVB verbood dit, want voetbal moest geen kermis worden. Toch was juffrouw Mansfield bij de wedstrijd aanwezig. Ze begroette de spelers en kuste de aanvoerders Rinus Terlouw van Sparta en DOS-keeper Frans de Munck. Daarna trapte ze af.

De mannen van Sparta leken geïnspireerd door de aanwezigheid van de Amerikaanse schone. Na vijf minuten kwamen ze al op voorsprong. Daarna was het echter voorbij. Sparta’s achterhoede met Rinus Terlouw als meest ervaren kracht was chaotisch. Sparta verloor met 1 – 7, nog steeds de grootste thuisnederlaag. ‘De Rots’ was verkruimeld door een kus.

Miss Mansfield bleef niet tot het einde van de wedstrijd. Anders had ze waarschijnlijk tegen Rinus gezegd: The Girl Can’t Help It, de titel van de film die haar beroemd had gemaakt.

Minder dan een jaar na de kus van Miss Mansfield stopte Rinus Terlouw met voetballen (geen oorzakelijk verband!). Na enkele jaren als trainer trok hij zich volledig terug uit de voetbalwereld. Hij werd diaken in de Gereformeerde Gemeente in Nederland. Heel toepasselijk voor een voetballer met de bijnaam ‘de Rots’.

An English version of this article was written for Football Makes history and can be found on Linkedin and on Facebook.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -