NieuwVoetbal

De olympische voetbalfinale van 1928 tussen Uruguay en Argentinië werd twee keer gespeeld

De olympische voetbalfinale van 1928 tussen Uruguay en Argentinië duurde twee wedstrijden lang. Na een gelijk spel op 10 juni was er drie dagen later de replay. Sportgeschiedenis heeft de opstellingen, maar dan wel in getekende vorm.  

Het Argentijnse elftal betreedt het veld voor de eerste finale

De FA Cup stopt definitief met replays na een gelijkspel. Voortaan wordt na een gelijk spel niet opnieuw gespeeld, maar volgen meteen strafschoppen. Eén van de beroemdste replays in Nederland was tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam.

Finale 

In 1928 wisten we in Nederland niet hoe er in Zuid-Amerika werd gevoetbald. Geen film, geen televisie en hoogstens heel af en toe een foto. Ze konden er wel wat van, want Uruguay had tenslotte in 1924 al olympisch voetbalgoud gewonnen in Parijs.

Dit land haalde opnieuw de finale, nota bene tegen Argentinië. De belangstelling voor deze Zuid-Amerikaanse ploegen was gigantisch, want dit was dé kans om met eigen de beste voetballers van de wereld in Amsterdam te zien – twéé keer zelfs vanwege die replay.

Kranten en tijdschriften plaatsen niet alleen foto’s van de olympische sporters, maar ook veel tekeningen en cartoons. Hiervan hebben we er honderden gevonden, waarvan ook heel veel van de voetbalfinalisten van 1928 – met uitzondering van Álvaro Gestido van Uruguay. De andere 21 spelers in de finale van 13 juni zijn in een elftalcompositie geplaatst.

De opstelling van 13 juni, zoals die in dagblad Het Centrum stond.

Met gebruik van de cartoons maakte ik daarvan deze opstellingen. Alleen van Gestido was dus niets te vinden.

Uruguay

Argentinië

De scheidsrechter

De wedstrijd eindigde in 2-1 voor Uruguay. En deze indruk bleef er achter in Nederland.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.