NieuwVoetbal

De oorlogsslachtoffers van De Volewijckers

De Amsterdamse voetbalclub De Volewijckers bestaat vandaag precies honderd jaar. Op het KNVB-monument staan zeven namen van oorlogsslachtoffers van deze club. Het Historisch Centrum Amsterdam Noord plaatste een overzicht van de vier Joodse leden die werden vermoord – hier.

Samuel Knoop. helemaal links

Bij de onthulling van het KNVB-monument in 1949 werden deze zeven namen genoemd:

1. M. Bruinsma, verdere gegevens nog onbekend
2. Abraham de Jong
3. Marcus de Jong
4. Nico de Jong
5. Samuel Knoop
6. P.H. de Lange, verdere gegevens nog onbekend
7. A. Mulder, verdere gegevens nog onbekend

In de ledenadministratie van De Volewijckers zijn de kaarten bewaard van Marcus de Jong (1915), Nico de Jong (1918) en Abraham de Jong (1922), nu beheerd door het HCAN. Ze woonden op Nieuwe Achtergracht 83’’’ en werden op 9 november 1940 clublid.

Samuel Knoop (1924) woonde met zijn gezin op Nieuwe Hoogstraat 39 hs en werd als enige gedeporteerd. Hij was achttien jaar oud toen hij op 30 september 1942 in Auschwitz werd vermoord.

Meer informatie over deze oorlogsslachtoffers? Reacties graag hier.

Nico de Jong

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.