NieuwVoetbal

De oprichtingsnotulen van de KNVB uit 1889 staan allemaal online

In de Maand van het digitaal erfgoed besteedt Sportgeschiedenis aandacht aan de mooiste digitale collecties van sporthistorisch erfgoed. We beginnen in 1889 bij de oprichting van de Nederlandsche Voetbal- en Atletischen Bond.

Hotel Central in Den Haag begin vorige eeuw, waar de KNVB officieel werd opgericht. Foto via het Haags Gemeentearchief

De NV&AB was de voorloper van de huidige KNVB, waarbij met name sportpionier Pim Mulier een belangrijke rol speelde. Dat was dan ook de reden dat de eerste bijeenkomst op 17 november 1889 in Haarlem was, de stad waarin hij zelf woonde. Het was in voorbereiding op de officiële oprichtingsvergadering van 8 december 1889 in Den Haag.

De notulen van die eerste bijeenkomsten zijn ondergebracht bij het Nationaal Archief en staan allemaal op de website – hier kijken. Al die stukken kunnen worden gedownload. Het zijn de oudste notulen uit de geschiedenis van de KNVB.

Hierdoor wordt duidelijk dat vijftien mannen plaatsnamen rond de tafel in Haarlem, onder wie dagvoorzitter Mulier, Pieter Drooglever Fortuijn (de latere burgemeester van Rotterdam) en Herman Gorter, die eerder dat jaar schrijver was van het epos Mei. Om elf uur in de ochtend opende Mulier de bijeenkomst en vroeg meteen of er iemand was met bezwaren tegen de oprichting van de voetbalbond. ‘Niemand vraagt echter het woord, zoodat de Bond dus zal worden geconstitueerd.’

Daarna gingen de voetbalheren uiteen om elkaar drie weken later weer te treffen in het Haagse café Central. De reglementen werden vastgesteld, net als het eerste bestuur. ‘De heer Mulier, die eerst het presidium niet op zich wilde nemen, zwicht voor den aandrang der vergadering en verklaart onder luid applaus, dat hij het presidentschap aanvaardt.’

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.