NieuwVoetbal

De oudste foto’s van het Nederlandse vrouwenelftal staan allemaal online

In de Maand van het digitaal erfgoed besteedt Sportgeschiedenis aandacht aan de mooiste digitale collecties van sporthistorisch erfgoed. Bij Atria, het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis, staan foto’s online van de eerste wedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal – hier.

Foto’s uit de privécollectie van Lenie van Wensveen

Het Nederlandse vrouwenvoetbal heeft in de afgelopen jaren een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt. Hierdoor is de belangstelling voor het verleden toegenomen, ook bij Atria in Amsterdam, het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis. Twee jaar geleden nam deze instelling daarom enkele fotoalbums van Lenie van Wensveen in de collectie op, het eerste privéarchief van een Nederlandse vrouwelijke voetballer.

Onder haar meisjesnaam Van der Jagt deed ze in 1956 mee aan de eerste wedstrijd van een nationaal vrouwenvoetbalteam. Dat was tegen West-Duitsland, maar zónder toestemming van de KNVB. De voetbalbond wilde toen nog niets met vrouwensport te maken hebben.

Van Wensveen was veertien jaar oud, waarmee ze nog steeds de jongste Nederlandse voetbalinternational is, zowel bij de mannen als de vrouwen. Ze scoorde in die wedstrijd ook nog eens de allereerste treffer van het Nederlands vrouwenelftal ooit. De ene historische gebeurtenis buitelde die dag over de andere. Nederland verloor wel met 2-1.

Van Wensveen is daarna altijd blijven voetballen en heeft alles bewaard vanaf 1956. Delen van deze collectie zijn digitaal toegankelijk op de site van Atria – hier. Het zijn allemaal privéfoto’s van internationale voetbalwedstrijden in de jaren vijftig, helemaal in de begintijd van deze sport. De foto’s van de interland van 1956 zijn zelfs de oudste van het Nederlandse vrouwenelftal. Het is daarom prachtig materiaal om meer te begrijpen van de sfeer van die tijd.

Het overige materiaal van Van Wensveen is in de studiezaal te zien.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.