De spelersvrouwen van het Nederlands elftal van 1974 voelden zich behoorlijk in de steek gelaten
In aanloop naar het WK voetbal van 1974 had de KNVB weinig aandacht voor de spelersvrouwen. Die waren daar niet zo heel blij mee.
Johan en Danny Cruijff tijdens een ontbijt in het spelershotel, waarvoor de spelersvrouwen voor één keer waren uitgenodigd. Foto’s Rob Mieremet via het Nationaal Archief
Het is alweer een halve eeuw geleden dat het WK voetbal in West-Duitsland werd gehouden. Het Nederlands elftal arriveerde op 10 juni 1974 in het Waldhotel Krautkrämer, waar hun vrouwen en vriendinnen slechts heel zelden mochten komen.
‘Ook zij zuchten onder de dictatuur van Rinus Michels,’ schreef het Algemeen Dagblad op 11 juni 1974. Verslaggever Xandra van Baarle sprak daarom met al die vrouwen wat zij nou eigenlijk van plan waren om in die weken te gaan doen. Het was voor veel van deze vrouwen een goed moment om zich te beklagen over het gedrag van de KNVB.
Lida Geels
Lida Geels, 26 jaar, woonde met Ruud en twee dochters in Knokke. Daar zou ze ook blijven. “We wonen hier vlak bij het strand. Als het mooi weer is hoef je echt niet meer op vakantie.”
Ze hoopte op een goed toernooi. “Ik vind het grandioos dat Ruud in het Nederlands elftal zit. Dat hadden we nooit kunnen dromen. Zoiets komt maar ééns in je leven voor. Daarom hoop ik dat ze erg ver komen.”
Het had natuurlijk ook een nadeel. “Het is alleen vervelend dat de vrouwen zo lang alleen zijn. Het is jammer dat er niets is geregeld.”
Titia Haan
Titia Haan was 25 jaar en drie jaar getrouwd met Arie . Met haar dochter bleef ze in Zaandam. “Als er belangrijke wedstrijden zijn, wil ik met de auto of met het vliegtuig heen en weer.”
Vanwege het WK was alles anders. “Het is zo’n rommelige tijd, maar ik beschouw die tijd wel als vakantie, al is het niet leuk dat Arie weg is.”
De verwachtingen waren verder goed. “Hij is eindelijk lekker in vorm, hij heeft het echt verdiend. En de tweede ronde halen we wel!”
Wim Suurbier, Ruud Krol en de echtgenoten van Piet Keizer, Johan Cruijff en Suurbier
Truus van Hanegem
Truus van Hanegem was 31 jaar. Tijdens het WK paste haar ouders op de kinderen. “De eerste week ga ik in ieder geval naar de wedstrijden. Hoe het verder loopt zien we wel. Voor Willem is het allemaal prachtig. Zoiets komt maar eens in je leven voor.”
Tijdens het toernooi was ze nog jarig ook. “Op 15 juni, als cadeau moeten ze maar winnen.”
Na afloop ging het hele gezin alsnog naar Spanje. “Dat heeft Feyenoord geregeld, geweldig hoor!!”
Corry van Iersel
Corry van Iersel, 26 jaar, woonde met Cees en twee zonen in Oldenzaal. Zij maakte zich op voor een verblijf bij haar ouders in Breda. “Het is natuurlijk ook weer geen pretje, maar die dagen komen wel om. Bovendien vind ik het enig weer eens bij m’n ouders te zijn.”
Een extra voordeel was dat ze geen oppas meer hoefde te regelen. “Dan ben ik meteen de kinderen kwijt als ik naar Duitsland ga. Ik ga in ieder geval naar twee wedstrijden. Verder zie ik nog wel.”
Greetje Israël
Greetje Israël was 28 jaar oud en al tien jaar getrouwd met Rinus. In de eerste week zat hun dochter bij haar grootouders. Zelf verbleef ze dan in een hotel in Bochum, samen met Truus van Hanegem, Coby Jansen en Cobie de Jong.
“Dan kunnen we tenminste de eerste wedstrijden zien. De rest van de tijd, als Nederland er niet uitvliegt, blijf ik in onze sigarenzaak in Rotterdam. Daar moet toch ook iemand zijn. Maar als Nederland in de finale komt, ga ik zeker kijken. Ze komen vast wel door de eerste ronde. Ik hoop maar dat ze ver komen. Dan zit ik wei langer alleen, maar nou ja.”
Rinus en Greetje Israël
Coby Jansen
Coby Jansen, 28 jaar, was vier jaar getrouwd met Wim en woonde in Hendrik Ido Ambacht. In de eerste week zat ze dus in een hotel met enkele andere vrouwen. “Misschien, als Nederland niet uitgeschakeld wordt, ga ik nog wel eens naar een wedstrijd. Maar het is zo moeilijk te regelen, je moet maar afwachten hoe het allemaal loopt.”
Eind juni wilde ze naar Spanje. “Als Wim dan nog moet spelen, komt hij me later na. Dat zit er wel in want Nederland komt volgens mij bij de bovenste twee. Het zal me wel wat hoofdpijn bezorgen, dat heb ik na elke wedstrijd. Van de zenuwen!”
Cobie de Jong
Cobie de Jong, 28 jaar, woonde met haar man Theo en dochter in Capelle aan de IJssel.
“Het is niet leuk om zo lang alleen te zitten. Gelukkig ga ik de eerste week naar Duitsland. Dat hebben we zelf geregeld, want voor de vrouwen is niets gedaan. Die tellen niet mee. Jammer hoor.”
Na afloop van WK wilde het gezin nog drie weken naar Spanje. Cobie dacht dat ze redelijk snel op vakantie konden gaan, want Nederland maakte nog niet zoveel indruk. “Wat ik tot nog toe heb gezien, was niet zo best.”
Dieni Jongbloed
Dieni Jongbloed was 31 jaar en woonde in Amsterdam met Jan en de twee kinderen. Zij bleef gewoon thuis. “Ik heb een winkeltje in hengelsportartikelen en sieren. En als je één dag op en neer zou moeten, kom je totaal verkreukeld terug. Maar als we in de finale komen ga ik kijken hoor!”
Zij zou het prettig vinden als de KNVB dan iets zou doen. “Ik hoop dat er dan wel iets voor de vrouwen geregeld wordt.”
Ondertussen kwam ze haar tijd wel door. “Ik leid m’n eigen leven. Als Jan weg is, kan ik doen wat ik wil. Stappen of naar de bios. Ik ben er trots op dat Jan in de ploeg zit. Er zou alleen niet zoveel over onze sexloze periode gezeurd moeten worden.”
Jenny Keizer
Jenny Keizer, 26 jaar, bleef als vrouw van Piet in Amsterdam met de kinderen. Ze was erg druk met de naderende verhuizing naar het centrum. “Ik zal wel naar een paar wedstrijden gaan. En als Nederland in de finale komt.”
Zij verwachtte niet dat Piet snel weer thuis was. “Nederland komt verder dan de meeste mensen denken.” Het enige vervelende was dat er net in die tijd twee verjaardagen in het gezin waren.
Annie van de Kerkhof
Annie van de Kerkhof was 22 jaar en getrouwd met René. Er was al een vakantie geboekt voor de Canarische Eilanden, wat ze uiteindelijk met haar moeder deed. Begin juli zouden ze weer terug zijn zodat ze eventueel bij de finale konden zijn.
Op Tenerife wilde ze alle kranten lezen over het WK.
Antoinette van de Kerkhof
Antoinette van de Kerkhof was getrouwd met Willy, 25 jaar oud. Ze bleef met haar twee kinderen in Nederland, wat ze niet zo heel leuk vond.
“We zijn net verhuisd. De tweede keer dat ik zonder Willy moest verhuizen. Een heel gedoe.”
Ze vond het dan wel weer een eer dat Willy op het WK speelde. “Ik ben er reuze trots op dat hij in het Nederlands elftal zit.”
Met de vrouw van Pleun Strik wilde ze zelf naar wedstrijden gaan. “Met de auto heen en weer. Ik vind het wel gek dat ervoor de vrouwen niets geregeld is. Misschien gebeurt er nog wel iets als we in de finale komen.”
Yvonne Krol
Yvonne Krol, 21 jaar, was sinds twee jaar getrouwd met Ruud. Met hun dochter bleef ze in Zaandam zonder te weten wat ze in de weken daarna ging doen. “Ik weet nog niet of ik nog naar een wedstrijd ga. Misschien met mevrouw Keizer. Ik weet ook niet of we nog met vakantie gaan. Het is zo moeilijk te regelen, je weet niets zeker. Als Nederland eruit vliegt, kunnen we wat langer weg.”
Ze vond het niet zo erg om alleen te zijn. “Ik zal Ruud natuurlijk wel missen, maar je moet van die tijd gewoon iets maken. Ik ga, denk ik, af en toe een dagje naar Amsterdam. Daar kom ik vandaan.”
Danny Cruijff
Danny Cruijff, 25 jaar, woonde sinds vier maanden met het hele gezin in Barcelona. Tijdens het WK verbleven ze in een buitenhuis.
“Dat is midden in de bergen, tussen de koeien. Geen telefoon, geen krant, geen televisie. Heerlijk. Het is alleen afschuwelijk dat Johan er niet de hele tijd bij is. Maar hoe eerder Nederland uitvalt, hoe langer Johan bij ons kan zijn.
Ik zie er vooral tegenop omdat ik vreselijk bang ben dat er iets met Johan gebeurt. Daarom wil ik ook helemaal niet naar een wedstrijd, ik wil er niet bij zijn als er iets gebeurt. Ik ben net een struisvogel.”
Aan het eind van het WK bleek ze toch een telefoon tot haar beschikking te hebben.
Corry Rensenbrink
Corry Rensenbrink, 25 jaar, woonde met Rob en de kinderen nabij Brussel. “Tot het einde van het wereldkampioenschap logeer ik met de kinderen bij mijn vader in Amsterdam. Ik ben blij dat ik daar zit, anders is het helemaal een lange tijd om door te komen. Bovendien is het erg fijn om weer in Amsterdam te zijn, ik heb nogal eens heimwee.”
Voor de rest maakte het Nederlands elftal haar niet zoveel uit. “Daar ben ik te nuchter voor. Als Nederland eruit vliegt, zit er voor ons nog een vakantietje in. Maar dat zal wel niet, want met geluk kan Nederland ver komen.”
Trudy Rep
Trudy Rep, 22 jaar, woonde met Johnnv hun dochter in Jisp. “Eerlijk gezegd hou ik niet zo van voetballen, maar het is wel leuk om je man te zien spelen. Daarom wil ik ook wel naar een wedstrijd in Duitsland. Als mijn schoonouders gaan, ga ik mee, maar dat is nog niet zeker. Voor Johnny is het natuurlijk machtig dat hij gaat. Ik vind het wel verschrikkelijk lang om alleen te blijven.”
Johnny en Trudy Rep
Liesbeth van der Sluis
Liesbeth van der Sluis, 19 jaar, was de vriendin van Wim Rijsbergen. Ze woonde nog bij haar ouders in Zwolle en bereidde zich voor op het eindexamen kinderverzorging, als voorbereiding op de Sociale Academie in Rotterdam.
“Ik geef niet zo veel om voetbal, maar als Wim meedoet kijk ik wél. Ik vind het geweldig voor Wim dat hij naar Duitsland gaat, al is het voor mij niet zo gezellig. Omdat je niet weet hoelang Nederland het vol houdt, konden we nog geen vakantie bespreken. Dat zien we wel. Eerst moet ik door mijn examen zien te komen. Als dat afgelopen is, ga ik misschien nog wel naar een wedstrijd in Duitsland.”
Cathy Schrijvers
Cathy Schrijvers, 28 jaar, was in 1974 zes jaar getrouwd met Piet. Ze woonden in Haaksbergen met hun twee kinderen. Na afloop van het WK hadden ze een vakantie geboekt naar Spanje.
Ze wilde zo af en toe een wedstrijd bezoeken. “Dan ben ik tenminste niet zo zenuwachtig, want op de tribune heb ijs er minder last van dan thuis.”
Het zouden wel lange weken worden. “Daar zal ik nooit aan wennen. De kinderen zullen hem helemaal missen. Die springen hem na één dag al om de nek.”
Het gezin van Piet Schrijvers
Ria Strik
Ria Strik, 28 jaar, was getrouwd met Pleun en woonde met hun zoon in Son. Ze verwachtte niet veel van de vakantie. “Nee, dat zie ik eigenlijk nog niet zo zitten. Jammer hoor, want we zijn er wel aan toe.”
Ze bleef vooral thuis, maar wilde wel een paar wedstrijden zien. “Ik vind het vervelend alleen te zijn, en het is zo verschrikkelijk lang!”
Maja Vos
Maja Vos, 25 jaar, was net een week getrouwd met Harry. Eigenlijk zouden ze in de vakantie trouwen, maar toen kwam er opeens een oproep voor Oranje. “We hadden nooit gedacht dat Harry in het Nederlands elftal zou komen. Nu zit er ook geen huwelijksreis in. Als Nederland uitvalt, kunnen we nog even weg.”
Het stel woonde nog bij hun sigarenwinkel in Den Haag, maar zou enkele maanden later verhuizen. “Het is natuurlijk vervelend dat hij zo vlak na het huwelijk een tijd weg is. Maar je weet dat dat erin zit als je met een voetballer trouwt.”
Vrijgezellen
Johan Neeskens en Eddy Treijtel waren vrijgezel. Volgens het AD zet Wim Suurbier in een scheiding, maar er zijn wel foto’s met zijn vrouw op bezoek in het spelershotel.