Voetbal

De terugkeer van de verloren Feyenoord-zoon Willem van Hanegem

De verloren zoon keert terug bij Feyenoord, zo ongeveer luidt het nieuws over Robin van Persie. Precies dezelfde woorden werden gebruikt bij de rentree van Willem van Hanegem in 1981.

De terugkeer van Robin van Persie in Rotterdam is niet onopgemerkt gebleven – achter gesloten deuren weliswaar maar dat is in 2018 nu eenmaal de methode bij Feyenoord om de directe band met de supporters te verstevigen. “De verloren zoon,” aldus de NOS dit weekend op zijn website.

Ook bij Willem van Hanegem waren grote verwachtingen toen hij in 1981 een contract tekende bij Feyenoord. In 1976 was hij met ruzie vertrokken uit Rotterdam waarna een reis volgde langs AZ’67, Chicago Sting en FC Utrecht. Sinds 1974 had Feyenoord geen titel meer gewonnen en met de terugkeer van Van Hanegem naar de Kuip zou dat wel weer eens kunnen gebeuren – aldus was de gedachte. “De verloren zoon,” aldus Het Nieuwsblad van het Noorden op 15 juli 1981.

Een clown 

Telegraaf-columnist Nico van der Zwet Slotenmaker twijfelde alleen of Van Hanegem nieuwe energie in het team kon krijgen, net als wat nu onderwerp van gesprek is bij Van Persie. Op 6 juni 1981 schreef hij: ‘Het eindschot van Feyenoord is de laatste jaren allerbelabberdst. Gelijk een marathonloper, die halverwege koers bedenkt dat hij toch eigenlijk meer geschikt is voor de tien kilometer en er verder de brui maar aan geeft.’ Daardoor werd vaak Europees voetbal misgelopen – precies als afgelopen seizoen gebeurde.

Of Van Hanegem voor betere tijden kon zorgen, wist Van der Zwet Slotenmaker nog niet: ‘De tophit van tien jaar geleden. De clown die iedereen aan het lachen kon maken moet terug.’


Kampioenshonger

Bij Feyenoord dachten ze er natuurlijk heel anders over dan de Telegraaf-columnist, want bij de supporters heerste toen acute kampioenshonger. In een gesprek met Het Vrije Volk vertelde Van Hanegem blij over de vele brieven en telefoontjes die hij had ontvangen vanwege zijn terugkeer. “Ik ben er zeer gelukkig mee. Als ik het tegendeel zou beweren, zou ik liegen.”

Om er meteen aan toe te voegen dat zijn komst niet meteen betekende dat alles goed zou komen bij Feyenoord. “We moeten met elkaar presteren. Niemand is meer of minder dan een ander. Als ik geen bal krijg, of geen bal kwijt kan, presteer ik ook niets.”

En voor de zekerheid kwam er nóg een nuance: “Een kampioenschap mag van Feyenoord niet verlangd worden, maar het is wel zaak zo lang mogelijk mee te blijven doen en attractief voetbal te bieden.” Wijze woorden, want Feyenoord werd géén kampioen in de twee seizoenen die Van Hanegem daar nog zou spelen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.