NieuwVoetbal

De terugkeer van Willem van Hanegem in de Kuip

Feyenoord speelt zondag tegen AZ. Lekker pikant is de rol van Arne Slot, die een bruut einde kende in Alkmaar voordat hij overstapte naar Rotterdam. Het doet denken aan Feyenoord – AZ in 1977, maar dan met een hoofdrol voor Willem van Hanegem. “Voor Willem willen we winnen!”

AZ-speler Willem van Hanegem in 1977 op bezoek bij Feyenoord, foto Koen Suyk via het Nationaal Archief

‘Feyenoord – AZ wordt natuurlijk een zeer pikante wedstrijd’, blikte De Telegraaf vooruit op het naderende weekend. En dan niet dit weekend, maar dat van 13 maart 1977.

De Rotterdammers ontvingen de ploeg uit Alkmaar toen het sportief allemaal niet meer zo fantastisch liep als in het decennium ervoor. En dan was Willem van Hanegem in 1976 ook nog eens vertrokken naar AZ, afgedankt door het clubbestuur. Het was de eerste keer dat hij terugkeerde in de Kuip, maar dan als tegenstander.

Het Van Hanegem-effect

De prestaties van Feyenoord waren inmiddels zelfs zo teleurstellend dat het aantal bezoekers in de Kuip steeds lager werd. De drie thuiswedstrijden in de competitie vóór AZ trokken ieder op zich nog minder dan 20.000 mensen, nog niet eens een derde van het beschikbare aantal plaatsen. Het seizoen was al aan het doodbloeden, behalve bij de thuiswedstrijd in de UEFA Cup van 2 maart tegen RWD Molenbeek. Precies 42.331 keken naar een waardeloze pot, die eindigde in 0-0, waarna de Belgen twee weken later een einde maakte aan de internationale campagne van Feyenoord.

Kortom, het was een waardeloze tijd voor de Rotterdamse supporters, die zich daarvoor niet meer naar de Kuip lieten lokken. Het enige was restte, was moedeloos terugblikken op de gouden jaren, die er niet meer waren, met Willem van Hanegem, die er niet meer was.

Tot 13 maart 1977 dus, toen het aantal bezoekers in de Kuip opeens steeg naar 34.422 – het dubbele van de voorgaande drie competitiewedstrijden! De Feyenoord-supporters kwamen dus niet voor hun eigen ploeg, maar voor Van Hanegem, spelend voor de tegenstander. Er werd in kranten zelfs al gesproken van het Van Hanegem-effect. ‘Ik verwacht dat Feyenoord toch gaat winnen,´ aldus Gerrie Kleton in De Telegraaf.

Voor Willem willen we winnen

Van Hanegem sloeg de laatste training op zaterdag over voor wat extra rust. In Het Parool droomde hij al van een doelpunt in de Kuip voor zijn nieuwe ploeg, zonder verdere haatgevoelens, zo voegde hij daaraan toe. Zijn ploeg won met 0-2 van Feyenoord, ondanks de voorspelling van De Telegraaf, waarmee zijn revanche was voltooid.

Een poging van zijn medespelers om hem aan het eind van de wedstrijd op de schouders te nemen, ging hem echter te ver. “Dat vond ik absoluut niet noodzakelijk. Het was niet mijn zege alleen op Feyenoord, maar van geheel AZ.”

Maar Kees Kist wist wel beter, als maker van de beide doelpunten. “Deze zege is helemaal voor Willem. Voor hem wilden we per se winnen!”

Feyenoord zakte in de weken daarna nog verder weg in een sportief moeras, voor steeds minder toeschouwers. Aan het eind van het seizoen zaten er nog precies 8596 (!) voor de thuiswedstrijd tegen NAC. Want zo trouw waren de Feyenoord-supporters in die tijd echt niet.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.