NieuwVoetbal

De terugkeer van Willem van Hanegem

Willem van Hanegem is vandaag jarig. In 1981 keerde hij terug bij Feyenoord na vijf seizoenen bij andere clubs. De verwachtingen waren hoger dan Van Hanegem zelf wilde. Dit artikel lees je gratis, maar een donatie welkom – onderaan deze pagina.

Prinses Juliana en Willem van Hanegem, met Ron Brandsteder in het midden

Willem van Hanegem vertrok in 1976 met ruzie uit Rotterdam, waarna een voetbalreis volgde langs AZ’67, Chicago Sting en FC Utrecht. Sinds 1974 had Feyenoord geen titel meer gewonnen en met de terugkeer van Van Hanegem naar de Kuip zou dat wel weer eens kunnen gebeuren – aldus was de gedachte. “De verloren zoon,” aldus Het Nieuwsblad van het Noorden op 15 juli 1981.

Een clown 

Telegraaf-columnist Nico van der Zwet Slotenmaker twijfelde wat meer over de vraag of Van Hanegem nieuwe energie in het team kon krijgen. Op 6 juni 1981 schreef hij: ‘Het eindschot van Feyenoord is de laatste jaren allerbelabberdst. Gelijk een marathonloper, die halverwege koers bedenkt dat hij toch eigenlijk meer geschikt is voor de tien kilometer en er verder de brui maar aan geeft.’ Daardoor werd vaak Europees voetbal misgelopen – nog steeds een bekend probleem.

Of Van Hanegem voor betere tijden kon zorgen, wist Van der Zwet Slotenmaker daarom niet: ‘De tophit van tien jaar geleden. De clown die iedereen aan het lachen kon maken moet terug.’

Kampioenshonger

Bij Feyenoord dachten ze er natuurlijk heel anders over, want bij de supporters heerste in 1976 acute kampioenshonger. In een gesprek met Het Vrije Volk vertelde Van Hanegem blij over de vele brieven en telefoontjes, die hij had ontvangen. “Ik ben er zeer gelukkig mee. Als ik het tegendeel zou beweren, zou ik liegen.”

Om er meteen aan toe te voegen dat zijn komst niet meteen betekende dat alles goed zou komen bij Feyenoord. “We moeten met elkaar presteren. Niemand is meer of minder dan een ander. Als ik geen bal krijg, of geen bal kwijt kan, presteer ik ook niets.”

En voor de zekerheid kwam er nóg een nuance: “Een kampioenschap mag van Feyenoord niet verlangd worden, maar het is wel zaak zo lang mogelijk mee te blijven doen en attractief voetbal te bieden.” Wijze woorden, want Feyenoord werd géén kampioen in de twee seizoenen die Van Hanegem daar nog zou spelen – zijn laatste jaren als actieve voetballer.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.