Voetbal

De toespraak van Michael van Praag in het Olympisch Stadion

De aftrap van de campagne van Michael van Praag om voorzitter te worden van de FIFA begon in het Olympisch Stadion. Een historische plek voor de internationale sport, zoals Van Praag ongetwijfeld weet. Sportgeschiedenis schreef daarom zijn nu al legendarische speech, maar helaas gebruikte hij zijn eigen tekst.

We hebben nieuw leven nodig in de FIFA. We hebben nieuw vuur nodig in het internationale voetbal. We hebben de overtuiging nodig dat de olympische gedachte door het voetbal moet worden omarmd.

Dames en heren,

We staan hier op historische grond, waar al bijna een eeuw de beste sporters van de wereld in actie komen. Eén daarvan was Henk Faanhof, de wielrenner die dit stadion als thuisbasis had. Gisteren is hij overleden en daar vraag ik heel even aandacht voor. Mede door zijn talent en doorzettingsvermogen heeft Faanhof bijgedragen aan de unieke sportsfeer van dit stadion.

KORTE STILTE

Ik dank u wel.

Vandaag wil ik geschiedenis schrijven en daarom sta ik hier. In 1928 was Amsterdam namelijk de stad waar de FIFA één van de belangrijkste besluiten uit haar geschiedenis nam. Tijdens de Olympische Spelen in dit stadion hielden mijn voorgangers een congres in deze stad, waar ze spraken over een plan om met een nieuw toernooi te beginnen: het WK voetbal. En met succes, want twee jaar later was al de eerste editie, in 1930 in Uruguay. Zoals u weet is dit evenement in de jaren daarna uitgegroeid tot het belangrijkste sportevenement in de wereld, samen met de Olympische Spelen.

De FIFA zou na dat congres in Amsterdam nooit meer hetzelfde zijn. Hetzelfde wil ik nu bewerkstellingen door op deze historische plek mijn campagne te starten om de nieuwe FIFA-voorzitter te worden. Net als 87 jaar geleden is het moment aangebroken om te beginnen aan een nieuwe toekomst voor het internationale voetbal.

We hebben nieuw leven nodig in de FIFA. We hebben nieuw vuur nodig in het internationale voetbal. We hebben de overtuiging nodig dat de olympische gedachte door het voetbal moet worden omarmd.

Dit stadion is symbool voor dat nieuwe leven, want waar het eind vorige eeuw bijna was afgebroken, is het nu een bruisende plek. Dit stadion is symbool voor dat nieuwe vuur, want tijdens de Spelen van 1928 werd hier voor de eerste keer het olympisch vuur ontstoken, in de Marathontoren op het plein voor dit stadion. En dat dit stadion symbool is voor de olympische gedachte proef u zelf ook wel.

Tot zo ver de andere tijden, nu naar de onze.

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.