NieuwVoetbal

De traditie van de jaarlijkse Nieuwjaarswedstrijd van de oud-internationals begon in 1923

De traditionele nieuwjaarswedstrijd tussen oud-internationals van Oranje en de Koninklijke HFC gaat niet door. Daarom laten wij de filmbeelden zien van het begin van deze traditie, bijna honderd jaar geleden.

De foto’s van de Nieuwjaarswedstrijd van 1923 in Haarlem zijn via De Revue der Sporten

Op het terrein van de Koninklijke H.F.C. is elk jaar de Nieuwjaarswedstrijd tussen de oud-internationals en de Haarlemse ploeg. Deze wedstrijd is een begrip in het Nederlandse voetbal, aldus de Koninklijke: ‘We schrijven de beginjaren 20, in een periode dat HFC na twee degradaties verwoed pogingen onderneemt om onder de bezielende leiding van Karel Lotsy het verloren terrein te herwinnen (hetgeen in twee jaar inderdaad gelukte). Samen met Nico Bouvy werd het plan opgevat om als oudste voetbalvereniging van Nederland een wedstrijd te spelen tegen Oud-Internationalen. De eerste wedstrijd was in 1923 en er volgden nog vele mooie wedstrijden.’

Daar zijn filmbeelden van. Kijk maar:

D.F.C.

Zo begon in 1923 het vaste gebruik van deze wedstrijd, die sindsdien met zeer grote regelmaat is gespeeld. Dat neemt echter niet weg dat de Koninklijke H.F.C. niet de eerste club was, die tegen de oud-internationals speelde. Op 25 december 1922 was er bij D.F.C. in Dordrecht al zoiets gebeurd – exact een week eerder dan in Haarlem! Volgens Het Rotterdamsch Dagblad was de opbrengst voor ’het werkeloozenfonds daar ter plaatse’.

Het was een idee van Dirk Lotsy van DFC geweest, die zelf bij het Nederlands Elftal had gespeeld. Hij stelde zichzelf op als één van de spelers van de oud-internationals, samen met onder meer Just Göbel, Jan Vos en Anton Horburger.

Haarlem, 1923

Het bleef alleen bij deze ontmoeting, waar het in Haarlem een vast gebruik is geworden, dat nu nog steeds bestaat – corona volente. Bij die eerste keer in 1923 was er al meteen een enorme belangstelling: ‘Een massa toeschouwers als het H.F.C.-terrein in geen jaren bijeen zag, was door het fraaie weer naar de Spanjaardslaan gelokt.’ De Haarlemse ploeg verpletterde de Oud-Internationals daarna met maar liefst 4-1.

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.