NieuwVoetbal

De traditie van de Johan Cruijff Schaal begon 75 jaar geleden in Nijmegen

Op 25 juni 1949 speelde landskampioen SVV tegen bekerwinnaar Quick Nijmegen. Het was bedoeld als eenmalige wedstrijd, maar precies 75 jaar later is het een traditie. 

SVV in 1949. Foto J.D. Noske via het Nationaal Archief

Het voetbalseizoen wordt traditioneel geopend met de Johan Cruijff Schaal tussen de landskampioen en bekerwinnaar. Deze wedstrijd begon 75 jaar geleden als onderdeel van een feestje.

In 1949 bestond de KNVB afdeling Nijmegen namelijk veertig jaar en om dat te vieren werd op 25 juni in het Goffert Stadion een speciale wedstrijd georganiseerd. Kampioen SVV uit Schiedam speelde voor de Nederlandse Supercup tegen bekerwinnaar Quick Nijmegen. Er waren 20.000 toeschouwers.

‘Het was een interessante strijd,’ schreven de kranten in hun verslagen, ‘waarin aanvankelijk de techniek van SVV overheerste. Langzamerhand paste Quick zich aan en zo kon de score tot rust blank blijven. In de tweede helft was er weinig krachtsverschil totdat de Schiedammers plotseling op dreef kwamen en Quick de wet van de sterkste moest ondergaan. Schrumpf en Köneman maakten kort na elkaar ieder een doelpunt.’

Zo won SVV met 2-0 de eerste prijs, die tegenwoordig is vernoemd naar Cruijff, die op het moment van spelen in 1949 net twee jaar oud was.

Eeuwfeest

Voor de tweede editie moesten we even wachten, want die was bedacht voor 1989 vanwege het eeuwfeest van de KNVB – zo meldt website Voetbalkroniek. Er zou in Eindhoven worden gespeeld tussen PSV en Ajax.

‘De burgemeester van Eindhoven wilde echter uit veiligheidsoverwegingen slechts een beperkt aantal toeschouwers toelaten, waarop de KNVB besloot de wedstrijd naar Amsterdam te verplaatsen. Ook door de gemeente Amsterdam werden problemen voorzien met de veiligheid. Daarop besloot de KNVB na overleg met beide verenigingen de wedstrijd te schrappen.’

Twee jaar later werd deze voetbaltraditie alsnog nieuw leven ingeblazen als PTT Telecom Cup. In 1996 werd die vernoemd naar Cruijff, zoals nu nog steeds het geval is.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.