NieuwVoetbal

De traditie van de Nieuwjaarswedstrijd tussen de Koninklijke HFC en de oud-internationals bestaat precies een eeuw

Op 7 januari is de traditionele Nieuwjaarswedstrijd tussen oud-internationals van Oranje en de Koninklijke HFC. Op 1 januari 1923 werd die voor de eerste keer gespeeld.

De Nieuwjaarswedstrijd van 1946. Foto C. de Boer via het Noord-Hollands Archief

Op het terrein van de Koninklijke H.F.C. wordt op 7 januari de Nieuwjaarswedstrijd gespeeld tussen de oud-internationals en de Haarlemse ploeg. Deze wedstrijd is een begrip in het Nederlandse voetbal, die werd bedacht door clublid Nico Bouvy na een slechte periode bij HFC met twee degradaties. Samen met Karel Lotsy hoopte HFC met spectaculaire wedstrijden weer aan aanzien te winnen.

Op 15 november 1922 werd deze wedstrijd aangekondigd. ‘Nico is druk bezig op 1 Januari een team van oud-Internationals aan de Spanjaardslaan samen te brengen,’ meldde De H.F.C.-er. ‘Van Göbel kwam reeds een enthousiast schrijven binnen.’ Zo begon op 1 januari 1923 deze bijzondere voetbaltraditie, die nog steeds bestaat.

Er zijn zelfs nog filmbeelden van die eerste keer.

Meteen bij de eerste keer was er een enorme belangstelling: ‘Een massa toeschouwers als het H.F.C.-terrein in geen jaren bijeen zag, was door het fraaie weer naar de Spanjaardslaan gelokt.’ HFC won met 4-1.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.