Andere Tijden SportOlympische SpelenVoetbal

Turkije en Amsterdam 1928

Andere Tijden Sport bestaat tien jaar; het Olympisch Stadion negentig. Gezamenlijk zijn ze dus honderd jaar oud en op hun verzoek schreef ik daarom enkele korte verhalen waarin de onderwerpen van Andere Tijden Sport worden gekoppeld aan het Olympisch Stadion – deze week Guus Hiddink en Zuid-Korea.

Andere Tijden Sport kijkt terug op Guus Hiddink als bondscoach van Zuid-Korea. Hij is daarna ook nog bondscoach geweest van Turkije en belegde in 2010 met zijn selectie een training in het Olympisch Stadion. Hiddink dacht een besloten bijeenkomst te houden, maar de Turkse supporters waren niet tegen te houden en wilden allemaal naar binnen om hun helden van dichtbij te zien.

De voorzitter van de Turkse voetbalbond was er ook bij. Ik werkte in die tijd voor het Olympisch Stadion en stelde voor om hem namens het stadion een foto aan te bieden van het Turkse elftal dat in 1928 meedeed aan het olympische voetbaltoernooi. Het was tenslotte een bijzonder moment dat het Turkse elftal dit stadion betrad, want dat was sinds 1958 niet meer gebeurd – al was het maar voor een training.

Voor Turkije was die wedstrijd van 1958 in dit stadion heel bijzonder geweest, want volkomen onverwacht verloor Oranje door twee doelpunten van de Turkse legende Metin Oktay. Opvallend was dat alle Turkse supporters die in 2010 in het stadion waren geglipt dat wisten, hoe jong ze ook waren.

Hoe het Turkse voetbalelftal het tijdens de Olympische Spelen 1928 had gedaan, wisten deze supporters dan weer niet. Ook de bondsvoorzitter vroeg het nadat de stadiondirectie hem de foto had overhandigd. “En? Waren we goed in 1928?” Ik had geen keus en moest de waarheid vertellen: Turkije deed precies één wedstrijd mee. Het verloor met 7-1 van Egypte.

Daarna poseerden Hiddink en de bondsvoorzitter met de foto van 1928 voor de Turkse media, samen met de directie van het Olympisch Stadion en mij. Het haalde alle Turkse kranten, alhoewel ik van de foto was geknipt. De uitslag van 1928 was 82 jaar later blijkbaar alsnog hard aangekomen in het toenmalige land van Hiddink.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.