NieuwVoetbal

De unieke geluidsopnames van Alida Spijkman: feestende Feyenoord-supporters in de nacht van de Europa Cup 1-finale

Rotterdam hoopt komend weekend het kampioensfeest van Feyenoord te vieren op de Coolsingel. Bij het Stadsarchief Rotterdam liggen audiofragmenten uit 1970, opgenomen in de nacht nadat Feyenoord de Europa Cup 1 had gewonnen. Vooral de toeterende auto’s vallen op.

De Coolsingel en het Stadhuisplein tijdens de huldiging van Feyenoord  op 7 mei 1970. Foto via het Stadsarchief Rotterdam

Strikt genomen waren het Duitse voetbalsupporters die als eerste een bad hebben genomen in de fontein op het Hofplein. Op 23 mei 1968 speelden AC Milan en HSV de finale van de Europa Cup 2 in de Kuip, waarbij de hele stad uitpuilde van de meegereisde fans. ‘De politie moest enkele keren uitrukken naar de fontein op het Hofplein, waarin al te warmbloedige voetbalminnaars verkoeling zochten,’ aldus het Algemeen Dagblad een dag later.

Het was dan ook helemaal niet toegestaan om daar in de buurt te komen. ‘Oversteken naar fontein verboden,’ stond er bij de oplevering in 1955 met grote letters aan de andere kant van de straat. Blijkbaar was dat toen voldoende, in ieder geval tot 1968.

Foto via het Stadsarchief Rotterdam

Europa Cup

Alles werd anders op 6 mei 1970. Feyenoord won die dag als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1, wat meteen na afloop voor een vreugde-explosie zorgde, die Rotterdam sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer had meegemaakt.

Alida Spijkman nam dit allemaal op met een bandrecorder, onderdeel van een project dat het Stadsarchief al in 1961 was begonnen, op haar initiatief. In een geluidsstudio werden Rotterdammers geïnterviewd over hun verleden. Na de Feyenoord-finale mengde ze zich onder de feestvierders met geluidsopnameapparatuur om zo vast te leggen wat er allemaal gebeurde. ‘Dit alles met één doel: de samenleving vatten in geluid,’ schreef Algemeen Dagblad op 21 november 1974.

Dit bijzondere materiaal van de nacht van 6 op 7 mei 1970 wordt nog steeds bewaard in het Stadsarchief Rotterdam, onderdeel van een collectie van minimaal 2500 geluidsbanden. In onderstaand fragment horen we de supporters op het Weena, de Coolsingel en het Hofplein meteen na afloop van de finale als ze nog amper beseffen wat er is gebeurd. Heel opvallend is het enorme getoeter, zoals we nu gewend zijn als een Turkse of Marokkaanse club iets wint. Dat gebeurde in 1970 al in Rotterdam!

De fontein in

Deze feesten begonnen dus al in de nacht voordat Feyenoord officieel werd gehuldigd. Zoals De Waarheid schreef: ‘De avond na de Europa Cup-finale tegen Celtic heeft vooral op Rotterdam-Zuid, waar de meest fervente Feijenoord-aanhangers wonen, tot dolle taferelen geleid. Cafés bleven uren na sluitingstijd nog open.’

De volgende dag werd de binnenstad van Rotterdam overspoeld met zo’n 100.000 tot 200.000 supporters. Dat was ook het moment dat voor de eerste keer de Feyenoorders een bad namen op het Hofplein. ‘Donderdag sprongen enkele tientallen supporters van pure vreugde in de fontein van het Hofplein. Anderen, voornamelijk jeugdigen, klommen in hoge masten, die voor het stadhuis zijn opgesteld.’

Het was het begin van een traditie, die we wellicht komende week opnieuw gaan zien. Waarbij we even vergeten dat de HSV-supporters dit al in 1968 deden, want die hadden tenslotte op schandelijke wijze de wet overtreden. Er stond toch duidelijk dat het daar was verboden om over te steken?

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.