NieuwVoetbal

De vermoorde voetballers in Auschwitz

Op 27 januari 1945 was de bevrijding van Auschwitz. In dit vernietigingskamp zijn meer dan één miljoen mensen vermoord, onder wie zo’n 56.000 Nederlanders.

Uit het onderzoek naar het KNVB-monument blijkt dat er ook veel voetballers op die plek zijn vermoord. Een groot aantal staat met naam vermeld op dit monument, alhoewel we nu nog niet exact weten om hoeveel slachtoffers het gaat. Daarop hopen we aan het einde van dit project meer te weten.

Bij dat aantal zal het echter niet blijven, want er zijn ook nog Joodse voetballers in Auschwitz vermoord, van wie de naam later niet op het KNVB-monument is geplaatst. Dat zullen er ook nog enkele honderden zijn, is de inschatting.

Alle informatie blijft daarom welkom – hier. Alle berichten over de voetballers, die werden vermoord in Auschwitz, staan hier.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.