NieuwVoetbal

De voetballer die in één jaar in drie verschillende landen speelde

Oussama Idrissi stapt over van Sevilla naar Ajax, nadat hij dit seizoen was begonnen bij AZ. Zo speelt hij in één jaar bij drie verschillende clubs in twee landen. Nico Bouvy deed het in 1914 nog beter met drie clubs in drie landen. Dit verhaal lees je gratis, maar een donatie stellen op prijs – onderaan deze pagina.

De Nederlandse voetballer Nico Bouvy begon zijn loopbaan in 1910 bij DFC in Dordrecht. In 1912 debuteerde hij namens deze club in het Nederlands elftal.

Na drie seizoenen verhuisde Bouvy naar Duitsland, waar hij lid werd van Altona 93. Hij was een enorme versterking, aldus de plaatselijke pers: ‘Bouvy is de eminente internationale linksbuiten van Nederland.’

Duitse kritiek

In december 1913 trok zijn aanwezigheid om ook een andere reden veel aandacht van de Duitse sportpers, zo merkte tijdschrift Het Sportblad op. In het tijdschrift Spiel und Sport had de Duitse vertegenwoordiger bij de FIFA namelijk gezegd dat spelers, die voor een nationaal elftal uitkomen, ook moeten spelen in het land dat zij vertegenwoordigen.

Lastig voor Bouvy, want die speelde dus als Nederlandse international in de Duitse competitie. Sterker, op 15 november 1913 was hij de eerste Nederlandse international ooit, die tijdens zijn selectie niet in zijn eigen land in competitieverband speelde. Volgens de Duitse official moest Bouvy daarom óf vertrekken uit Duitsland óf het Nederlands elftal verlaten.

Toevallig was die wedstrijd van 15 november 1913 de laatste interland van de wereldreiziger, maar dat had niets met de Duitse klachten te maken. ‘Hij vond de reis te vermoeiend,’ stond in het Voetbal Jaarboekje van 1913-1914. Een reis van Hamburg naar Nederland was meer dan honderd jaar geleden tenslotte aanzienlijk tijdrovender dan nu.

Een soort record

Op 1 april 1914 werd dit probleem voor de Duitse bond al helemaal opgelost, omdat Bouvy verhuisde naar Engeland, waar hij lid werd van Manchester City. Hij speelde daar nooit in het eerste elftal, maar op een lager niveau kwam hij wel uit in de Engelse competitie – voor zover bekend twee oefenwedstrijden. Dat avontuur duurde maar kort, want bij aanvang van het seizoen 1914-1915 dook Bouvy weer op bij HFC in Haarlem, waar hij tot 1923 bleef.

‘Nico Bouvy slaat dit jaar ‘n soort record’, constateerde Rotterdamsch Nieuwsblad terecht dan op 6 april 1914, want nog nooit eerder had een Nederlandse voetballer in één kalenderjaar in drie competities in drie verschillende landen gespeeld. Bouvy begon in 1914 tenslotte in Duitsland, ging daarna naar Engeland en eindigde uiteindelijk in Nederland. Meer dan honderd jaar later komt Idrissi dus aardig in de buurt.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.