NieuwVoetbal

De voetballers van HFC Haarlem waren betrokken bij één van de grootste stadionrampen ooit

Op 20 oktober 1982 stierven volgens officiële cijfers 66 mensen in het gedrang voetbalramp tijdens de Europa Cup-wedstrijd Spartak Moskou – HFC Haarlem. Andere bronnen spreken zelfs over minstens 300 dodelijke slachtoffers. Andere Tijden maakte in 2007 een reconstructie.

Thomas Blom onderzocht voor Andere Tijden wat er is gebeurd op de Russische tribunes. Daaruit bleek dat de ramp, geheel volgens Sovjet-tradities, uit het collectieve geheugen diende te worden gewist.

Gedrang

Deze ramp vond plaats, omdat slechts één van de drie uitgangen was geopend. Michail Koezenkov was zestien jaar oud toen hij deze ramp meemaakte. Hij vertelde Blom de gruwelijke details: “Mensen vielen naar beneden op het beton. En met hun lichamen duwden ze elkaar in dat gedrang. Je kon al niet meer naar beneden, daar lagen mensen. En van achteren duwde de menigte. Er was onvoldoende licht. Mensen boven konden niet zien wat er daar vooraan gebeurde. Het leek alsof de massa naar de uitgang liep, maar die massa kon nergens heen.

Ik was in het midden. Midden in dat gedrang. Er was een leuning boven. Dan een bordes, en dan een leuning beneden. Ik werd er heen gedragen. Ik kon mijn benen niet bewegen. Mensen begonnen van alle kanten tegen me aan te drukken. Ik begon al het bewustzijn te verliezen. En op dat moment voelde ik dat er iemand onder mij was. Ik kon niet anders dan op hem gaan staan. Niet dat ik echt op hem stapte, maar ik kon mijn benen niet kwijt. Daardoor waren mijn longen ietsje hoger, en zo kon ik naar lucht happen. Ik had een soort adempauze. Dat leek een eeuwigheid te duren, maar in werkelijk was het iets van 5 à 10 minuten.”

Nooit is precies duidelijk geworden hoeveel doden er zijn gevallen. Bijna veertig jaar later wordt dit nog steeds verzwegen.

Vertrek van FC Haarlem van Schiphol naar Moskou, foto Marcel Antonisse via Nationaal Archief

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -