NieuwVoetbal

De voetbalsensatie Héctor Castro van honderd jaar geleden had maar één hand

De Amerikaanse voetbalster Carson Pickett is geboren zonder onderarm. Ze maakte deze week haar debuut in het nationale team. Honderd jaar geleden deed Héctor Castro uit Uruguay hetzelfde en won alle prijzen, die er in die tijd bestonden.

Héctor Castro in 1928 in het Olympisch Stadion tegen Duitsland, helemaal rechts in actie. Foto uit de collectie van NOC*NSF via de Collectie Gelderland

Nog nooit eerder had een Amerikaanse voetbalster met een lichamelijke beperking een wedstrijd gespeeld voor het nationale team. Zo’n honderd jaar geleden al ging Héctor Castro uit Uruguay haar voor, als één van de grote publiekstrekkers op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam.

Castro had maar één hand, nadat hij als dertienjarige zijn rechter voorarm verloor door een ongeluk met een elektrische zaag. In 1925 speelde hij al eens met Club Nacional in Rotterdam een wedstrijd tegen het stedelijke elftal, dat met 0-7 werd opgerold. Ook Castro scoorde, maar over zijn handicap werd toen niets geschreven.

Drie jaar later won hij olympisch goud met zijn team na de finale tegen Argentinië. In 1930 scoorde hij in de eerste WK-finale uit de geschiedenis, wederom tegen Argentinië. Uruguay won deze beladen wedstrijd en werd daarmee de eerste wereldkampioen in het voetbal. En dan won hij in 1926 ook nog eens de Copa América.

Een voetballer met één arm kan dus alles winnen, zo is de les van honderd jaar geleden.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.