NieuwVoetbal

De wave viert zijn 130e verjaardag

De wave in het voetbalstadion kreeg bekendheid in 1986 bij het WK voetbal. Uit bronnenonderzoek blijkt echter dat die al in 1889 bestond.

De wave is een gecontroleerde golfbeweging in een grote mensenmassa, die ontstaat wanneer groepen mensen beurtelings opstaan, vaak met de armen in de lucht, en weer gaan zitten – zo althans omschrijft Wikipedia dit verschijnsel. In vakjargon wordt dit de Mexican wave genoemd, omdat die voor het eerst op grote schaal werd waargenomen tijdens het WK Voetbal van 1986 in Mexico. Er zijn alleen al veel oudere beschrijvingen hiervan.

Op 31 oktober 1981 werd in het Husky Stadium in Seattle een American Football-wedstrijd gespeeld tussen de Universiteit van Washington en de Stanford Universiteit. Tijdens het derde kwart van de Football-wedstrijd stond een groep mensen op, wierp daarna de armen in de lucht en een nieuw verschijnsel zou zijn geboren. De verantwoordelijke zou de bandleader van het Husky Stadion, Bill Bissell, zijn geweest.

Een Amerikaans blad schreef echter al in 1889 (!) over een enorme drukte in een stadion, waar we de naam helaas niet van kennen. ‘Op de gangpaden naast de stoelen op de onoverdekte tribunes was het zwart van de mensen. De toeschouwers werden samengeperst in een grote onbeweeglijke massa en de enige keer dat ze konden juichen was als iedereen zo opgewonden was dat ze allemaal de handen in de lucht gooiden en iedereen werd gedwongen om te zwaaien. Het zag eruit als een golf op de oceaan van een onweerstaanbare en dolle menigte.’

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.