NieuwVoetbal

De wedstrijd tussen Engeland en Schotland is de herhaling van hun eerste officiële interland in 1972

Het nationale vrouwenelftal van Schotland speelt dinsdag tegen Engeland. Dat is een kopie van de eerste officiële interland van beide teams in 1972.

Schotland – Engeland in 1972, screenshot uit het verslag van Polygoon bij Beeld & Geluid

Op 18 november 1972 was de eerste officiële ontmoeting tussen Schotland en Engeland in het internationale vrouwenvoetbal. Een jaar eerder had het Engelse team weliswaar al meegedaan aan een wereldkampioenschap in Mexico, maar dat wordt niet erkend door de FA, de UEFA en de FIFA.

Precies een eeuw daarvoor was de eerste officiële editie door de mannen gespeeld – een mooie samenvatting van de langdurige uitsluiting van de vrouwelijke sporters. Sindsdien waren er ook al onderlinge vrouwenwedstrijden geweest tussen Engeland en Schotland, met de eerste meldingen in 1881, maar allemaal officieus.

Schotland nam in die eerste officiële wedstrijd een voorsprong van 2-0 op een zeer besneeuwd en bevroren veld, maar verloor toch met 3-2. Het duurde allemaal trouwens slechts tachtig minuten. Er werd gespeeld voor 400 toeschouwers in het Ravenscraig Stadium in Greenock.

In de beelden valt vooral op dat de commentator het niet nodig vond om de namen van de doelpuntenmakers te noemen. Ruim vijftig jaar later is er nog steeds onduidelijkheid over het scoreverloop, omdat de Engelstalige bronnen elkaar daarover tegenspreken. Voor een definitief overzicht heb ik daarom de Schotse sporthistoricus Andy Mitchell geraadpleegd.

20e minuut: 1-0 Mary Carr

27e minuut: 2-0 Rose Reilly

37e minuut: 2-1 Sylvia Gore

57e minuut: 2-2 Lynda Hale

73e minuut: 2-3 Jeannie Allott

Met een vertraging van een halve eeuw krijgen deze Schotse voetbalpioniers eindelijk erkenning. Bij Engeland en Nederland was zoiets vrijdag al gebeurd op Wembley, vijftig jaar na hun eerste officiële interland. Zo’n dertig Schotse voetbalsters uit de jaren zeventig worden dinsdag ontvangen voor een vergelijkbaar eerbetoon, zo meldde Mitchell op Twitter.

Vrouwelijke fanatici

De wedstrijd van 1972 was wereldnieuws, waardoor deze opname in Nederland werd aangekocht door Polygoon en zo in onze bioscopen was te zien – natuurlijk met Nederlands commentaar. Van de eerste officiële wedstrijd tussen Engeland en Nederland in 1973 had Polygoon dan weer géén beelden gemaakt.

Ook op de vrouwenpagina in de Telegraaf werd er geschreven over Schotland – Engeland, behalve de uitslag. ‘Het vrouwenvoetbal schijnt helemaal van de grond te komen. En niet alleen in Nederland. In Engeland zijn er een 5.000 vrouwelijke fanatici, verdeeld over 250 elftallen. En afgelopen zaterdag is een „vrouwen-interland” tussen Engeland en Schotland uitgezonden over de televisie.’

De krant citeerde een Russische bron, waarin stond dat voetbal onnatuurlijk is voor vrouwen. In dat land was er ook nog een brievenschrijver geweest, die zei dat vrouwelijke voetballers meer op heksen lijken dan op meisjes. Het was blijkbaar nodig dat de Telegraaf-lezer van 1972 dit allemaal wist.

De schrijver zelf, een vrouw,  vond sowieso al het voetbal onnatuurlijk, en dus ook voor vrouwen. ‘Wat heb ik een heerlijke zondagen verloren zien gaan, omdat mijn vriend ’s middags absoluut naar een wedstrijd moest! En dan die woensdagavonden! Ik spreek nooit meer af met een man, want tien tegen één dat hij die avond naar het venstertje ligt te staren in plaats van naar mij. Als we straks ook nog vrouwenvoetbal op tv krijgen, zullen we wel een heel geraffineerd parfum moeten gebruiken.’

Het is maar goed dat deze auteur niet wist dat dit vijftig jaar later inderdaad op tv wordt uitgezonden. En dat we inmiddels zelfs weten hoe de doelpuntenmakers heten en in welke minuut zij hebben gescoord.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.