NieuwVoetbal

Deze leden van Vitesse zijn vermoord in de concentratiekampen

Een groep Vitesse-aanhangers heeft vorige week antisemitische leuzen geschreeuwd, in aanloop naar de bekerfinale tegen Ajax. Alle Joden moeten aan het gas, riepen ze. Sportgeschiedenis heeft een lijst van Vitesse-leden die inderdaad op die manier zijn vermoord.

Ook het leven bij Vitesse ging door tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1941 bijvoorbeeld werd het kampioen van het Oosten, 2e klasse C, zoals je op de foto kan zien.

De Arnhemse club heeft in die tijd minimaal vijftien leden of donateurs verloren, van wie er elf staan vermeld op het KNVB-monument. Dat hebben we allemaal net in de afgelopen twee maanden uitgezocht, onder meer in samenwerking met Rozet uit Arnhem.

Ook Vitesse had Joodse leden en donateurs, waarvan er in ieder geval vijf werden vermoord in de concentratiekampen. Op één dag werd in Sobibor zelfs een complete Vitesse-familie weggevaagd.

Voor al die supporters die vorige week meededen is hier daarom de lijst van hun vermoorde Joodse clubgenoten, allemaal mensen die ook van Vitesse hebben gehouden, net zoals zij nu. Zodat ze weten dat ze met hun antisemitische leuzen hun clubgenoten vorige week voor de twééde keer hebben vermoord.

Het eerste Vitesse-slachtoffer

Benjamin van Leer werd op 24 oktober 1941 vermoord in Kamp Mauthausen, 32 jaar oud. Twee jaar later werden ook zijn ouders en zus vermoord.

Een vermoorde scheidsrechter

Theodoor Spanjaard werd op 28 februari 1943 vermoord in Auschwitz, 38 jaar oud. Dit Vitesse-lid was scheidsrechter en eigenaar van een tabakswinkel. Ook zijn ouders en zus overleefden de oorlog niet.

Een vermoorde Vitesse-familie

Philip Jacques Hartog werd geboren op 10 mei 1931. Hij werd vermoord in Sobibor op 16 april 1943, drie dagen nadat hij op transport was gesteld. Philip is elf jaar oud geworden.

Zijn vader Nathan Herman Hartog werd op dezelfde dag vermoord, geboren op 15 september 1905. Hij was toen 37 jaar. Ook de moeder van Philip werd die dag vermoord in Sobibor, geboren op 7 maart 1908. Zij werd 35 jaar.

Een compleet Vitesse-gezin werd zo op één dag weggevaagd.

Vermoord tijdens het plassen

Isaac Jacobsen werd op 19 oktober 1943 vermoord in Kamp Vught, 63 jaar oud. De website van Kamp Vught meldt: ‘Isaac wordt tewerkgesteld in het baugelände, er moeten fabriekshallen gebouwd worden. Isaac moet daar stenen sjouwen. Toiletten zijn niet aanwezig en Isaac vraagt toestemming “even te mogen uittreden”. Volgens getuigen die het kamp hebben overleefd wordt Isaac door een bewaker neergeschoten als hij bij een boom zijn behoefte gaat doen.’

Zijn vrouw werd Sara Blom werd enkele maanden later vermoord in Auschwitz.

Joodse invloeden

Geef deze namenlijst aan die idioten van vorige week om uit het hoofd te leren. Ook hun eigen club heeft Joodse invloeden. Wees er trots op.

Het complete overzicht van Gelderland

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.