NieuwVoetbal

Humphrey Mijnals was in 1960 de eerste Surinaamse speler in het Nederlands elftal

Op 3 april 1960 speelde Humphrey Mijnals als eerste Surinamer in het Nederlands Elftal. Hij maakte een legendarische omhaal, die de hele wereld overging.  

Foto Wim van Rossem, via het Nationaal Archief

De fotograaf van het tijdschrift Sport- en Sportwereld klikte precies op het goede moment om de aandacht van de wereld te vangen. Op de grond zat de keeper van het Nederlands elftal, Frans de Munck, met een verblufte blik in de ogen. Pal voor hem hing Humphrey Mijnals in de lucht, horizontaal, ruggelings, in perfecte balans, op het moment dat hij de bal wegtrapte. Het was in de wedstrijd tegen Bulgarije.

Een omhaal, of een bicycle-kick, wordt zo iets nu genoemd. Een halve eeuw geleden heette het nog een “spectaculaire dubbeltrap”, zoals de sportredactie van De Telegraaf het omschreef.

Een historisch debuut

Met deze spectaculaire actie onderstreepte Mijnals zijn debuut in Oranje. Sinds het officiële begin van het Nederlands Elftal in 1905 was er nooit eerder een Surinamer hiervoor geselecteerd. Zijn omhaal benadrukte het verschil tussen de Hollandse en Surinaamse spelopvatting.

“Hij was een Braziliaan”, zoals tijdgenoot Hans Kraay sr. in 2001 tegen Andere Tijden zei. “Zoiets deden wij Nederlandse verdedigers niet, dat konden we niet. En als we het per ongeluk zouden proberen, zouden we moeten worden afgevoerd met een hernia.”

Mijnals’ debuut werd desondanks wisselend ontvangen. Het Utrechts Nieuwsblad vond bijvoorbeeld dat Nederland nog niet de ware Mijnals aan het werk had gezien. Het Vrije Volk daarentegen was wel tevreden: ‘Het was de grote vraag of Humphrey Mijnals zich zou kunnen aanpassen. Daarin is hij volledig geslaagd.’ En De Volkskrant was zelfs uitgesproken enthousiast: ‘Donkere Humphrey Mijnals heeft met zijn soms weergaloze improvisaties de harten van het Nederlandse voetbalvolk veroverd.’

Elinkwijk

Voor Suriname had Mijnals al ruim veertig interlands gespeeld voordat hij voor de eerste keer tussen de Nederlandse internationals stond. Het was vier jaar nadat hij naar Nederland was gekomen, naar Elinkwijk, overigens ná een eerste profavontuur in Brazilië met zijn broers Frank en Stanley en Michael Kruin.

De eerste wedstrijd van Mijnals op een Nederlands veld was zeer onaangenaam, want Sparta-middenvelder Hans de Koning schopte hem meteen uit de wedstrijd. Op de brancard hoorde Mijnals een supporter roepen: “Plak hem een postzegel van 15 cent op zijn kont en stuur hem terug.” En ook Abe Lenstra was lomp: “Vuile vieze zwarte, ga terug naar je land.”

Wereldberoemd

De foto van 1960 werd wereldberoemd, maar tot 2001 kende niemand hiervan de bewegende beelden – ook Mijnals zelf niet. In de opnames van het Polygoon-journaal werd nét dit spelmoment eruit geknipt. En ook Sport in Beeld, de voorloper van Studio Sport, liet de actie in zijn samenvatting achterwege.

In 2001 vond Andere Tijden de filmopname en liet die voor de eerste keer aan Mijnals zien. Dat ziet er zo uit.

Mijnals werd uitgeroepen tot beste Surinaamse voetballer van de twintigste eeuw – dus vóór Ruud Gullit, Clarence Seedorf of Frank Rijkaard! Ook kreeg hij de stadspenning van Utrecht als dank voor zijn bewezen diensten. In 2019 is hij overleden.

Waaardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.