Dit zijn de namen van de allereerste internationals van het Nederlandse vrouwenelftal
Op 23 september 1956 speelde het Nederlandse vrouwenelftal voor de eerste keer een wedstrijd. Bijna zeventig jaar later hebben we de namen van alle speelsters, inclusief een B-elftal.
Het Nederlands elftal van 1956. Foto uit de collectie van Lenie van Wensveen
Lenie van der Jagt kenden we al sinds 2014, inmiddels Lenie van Wensveen – Van der Jagt. De spits was nog maar veertien jaar oud toen ze in 1956 scoorde tegen West-Duitsland, het eerste doelpunt van het Nederlandse vrouwenelftal. Ook was inmiddels bekend dat Gien van Mannen in het doel stond, van wie nu materiaal is te zien in Beeld & Geluid.
Maar wie waren toch die andere vrouwen, die op 23 september 1956 in Essen de eerste interland speelden?
Pionier van het vrouwenvoetbal opgepakt
De KNVB erkende deze wedstrijd niet, waarmee er geen statistieken werden bijgehouden. Hetzelfde gold voor de Duitse voetbalbond, die zelfs nog vijandiger was. Zo was Willy Ruppert de grote organisator achter deze wedstrijd in Essen, waar hij zelf woonde, als oprichter van de West-Duitse Vrouwenvoetbalbond. In 1957 werd hij gearresteerd, omdat hij een officieus Europees Kampioenschap had georganiseerd!
Zo extreem was de KNVB dan ook weer niet, maar veel hulp kregen de Nederlandse voetbalsters niet. De dagbladen schreven in 1956 weliswaar over de interland tegen West-Duitsland, maar daarin wemelde het vaak van de fouten: in de achternamen, de clubnamen, de naam van het stadion. Toch is het mogelijk om de eerste opstelling te herleiden, met grote mate van waarschijnlijkheid.
Doel
Gien van Maanen (Herbido Utrecht)
Verdediging
Jopie Biere (EHDVV AGIDO Den Haag)
J. Kraayenbosch (Zeemeeuwen, Velsen)
Middenveld
J. Slagboom (VVV Rotterdam)
T. van Zijl (DCO Haarlem)
Ciska Verhagen (DCO)
Voorhoede
Clazien Verhoef (Herbido)
J. Bakker (Zeemeeuwen)
Joke van de Groenekan (Herbido)
B. de Graaf (DCO)
Lenie van der Jagt (VVV)
Reserve
An Brouwer (Herbido)
C. Boon (EHDVV)
J. Riethoven (Agido)
B-elftal
Een week eerder, zo blijkt via Het Vrije Volk van 17 september 1956, was er nog een laatste oefening van het Nederlandse team tegen een B-selectie. Er bestond dus nog een tweede nationaal team! Daar hebben we ook de namen van.
Doel
J. Gunter (Agido)
Verdediging
B. van Diemen (BCO)
C. Boon (Agido)
Midden
Doortje (van der) Bijl (BCO)
J. Rekoert (VVV)
An Brouwer (Herbido)
Aanval
Puck de Bruin (Herbido)
Ria van der Breul (Herbido)
H. Hoen (Agido)
R. Riethoven (Agido)
F. van der Kolk (Zeemeeuwen)
Televisie
Zo hebben we zeventig jaar later deze namen herleid, maar weten we verder heel weinig over deze pioniers. Van de Groenekan speelde ook in het nationale volleybalteam. Er liepen wat dochters rond van bekende voetballers uit die tijd. Dat is het eigenlijk wel.
Het is niet zo heel makkelijk om deze voetbalsters terug te vinden. Een bekend probleem in de vrouwengeschiedenis is dat we in meeste gevallen hun achternamen kennen vóór het huwelijk. Zo kostte het een tijd om Lenie van der Jagt te achterhalen, omdat ze is getrouwd met Hans van Wensveen. Zolang we de achternaam ná het huwelijk niet weten, weten we niet wat met de betreffende persoon is gebeurd.
En dan te bedenken dat de Nederlandse tv vooraf was benaderd met het voorstel om die wedstrijd van 26 september 1956 uit te zenden. Als dat was gebeurd, waren die eerste internationals een stuk bekender geworden, wat het nu veel makkelijker had gemaakt. Daarom blijven alle tips en informatie welkom. Sterker: ze zijn noodzakelijk om dit pionierselftal eindelijk eens goed in beeld te krijgen.