NieuwVoetbal

Doelman Eric Jongbloed werd in 1984 gedood door de bliksem

Een jeugdkeeper van het Russische Znamya Truda is tijdens een training geraakt door de bliksem. Hij ligt momenteel in coma. In Nederland gebeurde hetzelfde in 1984 toen keeper Eric Jongbloed van DWS dodelijk werd getroffen. Eric was de zoon van Jan Jongbloed, één van de beste keepers, die Nederland ooit heeft gehad.

De begrafenis van Eric Jongbloed. Foto Nationaal Archief

De dood van de talentvolle doelman Eric Jongbloed op 21-jarige leeftijd is een zwarte bladzij uit de geschiedenis van zijn club. Toen ik DWS in 1997 als beginnend sporthistoricus bezocht, werden mij vele plakboeken getoond, die speciaal hierover waren aangelegd. Alles was gebundeld: de artikelen en vooral de vele reacties vanuit een geschokte voetbalwereld.

Eric Jongbloed was de zoon van Jan Jongbloed, de legendarische keeper van onder meer DWS en FC Amsterdam. Ook Eric stond dus onder de lat bij DWS. Hier werd hij getroffen door een bliksemstraal. Yoeri van den Busken maakte hiervan een indrukwekkende reconstructie in het boek De Tragedies.

Onder meer Rob Stenacker kwam aan het woord. Hij was aanvoerder van DWS, en werd later voorzitter. Hij stond in de verdediging, vlak bij Jongbloed. Vlak voor de inslag liep hij weg uit zijn zestien. “Achteraf betekende dat mijn redding”, zei hij tegen Van den Busken. “Daar ben ik blij om, hoe egoïstisch dat ook klinkt. Ron [Van Niekerk, medeverdediger, jRRT] en ik waren net zes, zeven meter bij hem weggelopen. Toen kwam die klap, een verschrikkelijk harde klap. Door de luchtdruk werden we gewoon een paar meter verplaatst. Ik zag een vuurbal over het veld rollen.”

Daarna hoorde hij een vreselijk gegil van omstanders. “Dat ging door merg en been. Ik hoor het nog steeds. Je merkte meteen dat die mensen iets afschuwelijks gezien moesten hebben. En ik dramatiseer het niet, maar toen ik omkeek zag ik een rookwolk waar Eric had gestaan. Alsof een illusionist hem had laten verdwijnen.”

Zus Nicole sprak ook in De Tragedies. Ze gaf een schokkend beeld van de begrafenis van haar broer op de Oosterbegraafplaats. Ramptoeristen en roddeljournalisten waren massaal aanwezig en toonden geen enkele respect voor de nabestaanden.

“Mijn vriendin kon niet meer naar binnen”, zei Nicole in het boek. “Ik werd gecondoleerd door mensen, die ik niet kende. Ik weet nog goed dat we wegliepen bij het graf en allerlei fotografen ons stonden op te wachten. Op dat moment dacht ik: gadverdamme, laat me met rust.”

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.