Voetbal

Dopingcontrole na finale van WK voetbal 1978: minstens één Argentijnse speler was zwanger

De Argentijnse voetballer René Houseman is overleden. In 1978 deed hij mee aan de WK-finale tegen Nederland. Misschien was hij wel één van de zwangere spelers van het thuisteam, zoals dopingonderzoek onder de Argentijnse spelers aantoonde.

Simon Kuper schreef in 1995 het boek Voetbal Als Oorlog‘ waarin hij onder meer terugkeek op het WK voetbal van 1978 in Argentinië. Na afloop van de finale was er een dopingcontrole, waaruit bleek dat er minstens één Argentijnse speler hormonen bij zich droeg die wezen op zwangerschap. Als dat klopt had Nederland die dag dus gespeeld tegen een zwangere man. Wat ook mogelijk is, is dat er flesjes met urine zijn verwisseld.

In 1998 kwam Meindert van der Kaaij met meer informatie over deze merkwaardige affaire in zijn boek Een Vuile Oorlog, gebaseerd op informatie die Argentijnse mensenrechtenactivisten hadden verzameld bij de militairen, die tijdens dat WK hadden gediend.

Van der Kaaij schreef: ‘Behalve de afschuwelijke verhalen over de martelingen, kwamen ook andere bekentenissen naar voren. Een van de officieren vertelde negentien jaar na dato dat hij tijdens het WK van 1978 enkele keren de opdracht kreeg om vier flesjes van de FIFA te laten vullen met urine van militairen. Hij liet de doos met deze potjes na afloop van wedstrijden van Argentinië naar de dopingcontrole in her River Plate Stadion brengen. Bij welke wedstrijden dat gebeurde, kon hij zich niet meer herinneren.’

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -