NieuwVoetbal

Edgar Chadwick was in 1908 de eerste bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman begint vandaag als bondscoach van Oranje. De allereerste ooit was een Engelsman, uit het land dat Nederland net met 12-2 had verslagen.

Het Nederlands elftal in 1911. Bondscoach Edgar Chadwick staat in de bovenste rij als tweede van rechts. Foto uit de collectie van de KNVB via het Nationaal Archief

Er bestaat wat onenigheid over de vraag wie de eerste bondscoach van Nederland was. Cees van Hasselt leidde het nationale elftal op 30 april 1905 in de eerste officiële interland. In totaal gebeurde dat elf keer. Er zijn daarom mensen die zeggen dat hij de eerste was.

Onder zijn leiding speelde Nederland op 21 december 1907 een vreselijke wedstrijd tegen de Engelse amateurs. De ploeg van Hasselt verloor met 12-2, wat nu nog steeds de grootste nederlaag ooit is. Het ging daarna even niet zo goed met verslaggever Jan Stok van De Revue der Sporten. ‘En nu zitten wij weer thuis en staren naar den horizon en vragen: wat nu? Ja, wat nu? We willen daden zien en daardoor resultaten. We hebben veel verloren! Geeft ’t ons terug!’

Trainen

Om te beginnen werd Van Hasselt eind augustus 1908 vervangen door Edgar Chadwick, die in Engeland op het hoogste niveau had gespeeld, onder meer als international. De voetbalbond had de hoop en verwachting dat hij zijn ervaring over kon brengen aan de Nederlandse spelers. Dat moest ook snel gebeuren, want ruim een maand later was het olympische voetbaltoernooi in Londen.

Meteen na zijn aanstelling maakte Chadwick duidelijk dat zijn spelers meer moesten trainen, elke woensdag opnieuw. Op de Olympische Spelen werd er een weekschema opgesteld, waarbij er op vrijdag werd geoefend op het nemen van strafschoppen. Het Nederlands elftal trainde in 1908 dus al op penalty’s! Helaas weten we dan weer niet hoe dat er toen uitzag.

Verder was de manier aan verdedigen in zijn ogen wel erg ouderwets. Het grootste probleem was dat er op internationaal niveau veel sneller werd gespeeld dan op de Nederlandse velden. Daarom moesten de spelers voortaan de 100 meter op voetbalschoenen in maximaal twaalf seconden afleggen, want anders werden ze gewoon niet opgesteld.

Zo bereikte het moderne voetbal in 1908 het Nederlands elftal. En dat is de reden dat er mensen zijn die zeggen dat Chadwick de eerste bondscoach was.

In maart verschijnt het boek ‘De gele kaart van Neeskens‘ met 111 innovaties in het Nederlandse voetbal. Dit is één van de hoofdstukken. Meer informatie of bestellen hier. Hieronder kun je de eerste elf verhalen al lezen.

https://issuu.com/vesperpublishing/docs/proef_de_gele_kaart_van_neeskens?utm_medium=referral&utm_source=sportgeschiedenis.nl

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.