NieuwVoetbal

Een elftal actietips tegen het WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal begint deze week in Qatar, op voorhand al het vreselijkste toernooi van een generatie. Elf tips van het Comité Cancel Qatar om hiertegen de komende weken in actie te komen.

 1. Koop het boek

In het boek Nooit meer Qatar laten verschillende Nederlandse en Belgische auteurs zien onder welke dramatische omstandigheden het WK voetbal dit jaar is georganiseerd. Human Rights Watch schreef een hoofdstuk over de situatie in Qatar zelf. Een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen, die zijn geselecteerd door Human Rights Watch.

Hier kopen voor 15 euro. De opbrengst is voor het Pravasi Nepali Coordination Committee.

 1. Verspreid het actielied

Freek de Jonge speelt de hoofdrol in de clip van The Fields Of The Dead, een protestlied tegen het WK voetbal in Qatar. Het wordt gezongen door Birgitta de Grauw en kan je tijdens wedstrijden van Oranje 78 keer achter elkaar draaien.

 1. #PayUpFIFA

Dit wereldkampioenschap is gebouwd door arbeidsmigranten. Zij betalen de hoogste prijs. Qatar en de FIFA moeten deze uitgebuite arbeiders en hun families daarom compenseren. Hoe meer mensen dit duidelijk maken, hoe groter de druk – óók nog tijdens het WK zelf. Hier tekenen.

 1. Kijk niet

Alles wat met dit wereldkampioenschap te maken heeft, kan je links laten liggen. Dat kan je individueel doen of in groepsverband. Daarvoor in de plaats is het natuurlijk wel mogelijk om een vervangende activiteit te verzinnen om de aandacht te vestigen op de mensenrechtenschendingen. Hieronder staan wat voorbeelden.

 1. Kijk naar het oude Oranje

Het Nederlands elftal speelt in ieder geval drie wedstrijden. Op exact dat moment kijk je naar een oude historische wedstrijd van Oranje, die in zijn geheel op YouTube staat. We hebben er een aantal gevonden.

Spanje – Nederland, WK 2014

Nederland – Mexico, WK 2014

Nederland – Brazilië, WK 2010

Nederland – Brazilië, WK 1974

Nederland – Sovjet-Unie, EK 1988 

 1. Kijk kritisch

Het kan zijn dat je het niet eens bent met de gebeurtenissen in Qatar, maar dat je wel naar de wedstrijden van Nederland wil kijken. Of dat je als kroegeigenaar met dezelfde knoop in je buik het grote scherm aanzet. Je kan dan natuurlijk vóór de wedstrijd of tijdens de rust aandacht vragen voor de situatie in Qatar.

Je kan het protestlied met Freek de Jonge tonen. Er is ook een kort filmpje van Human Rights Watch over de vele slachtoffers onder de arbeiders, zodat de aanwezigen snappen dat dit WK niet deugt.

De televisie kan ook helemaal uit tijdens de reclames en analyses. Kein keloel.

 1. Cancel Qatar Quiz

Maak een pubquiz naar aanleiding van dit WK voetbal: de Cancel Qatar Quiz. Als voorbeeld hebben we al enkele vragen gemaakt over eerdere protesten tegen een voetbaltoernooi. Als je nog meer vragen nodig hebt, raden we je ons boek Nooit meer Qatar aan. Daar kan je vast ideeën opdoen.

Tip: De winnaar krijgt Nooit meer Qatar. De andere aanwezigen kopen het boek.

 1. #HumanRightsWeek

Er staan twee kwartfinales op het programma op 10 december. Dat is ook de verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. We kunnen die samenloop van omstandigheden natuurlijk niet laten lopen.

Toevallig organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken vanaf 5 december voor de eerste keer de Mensenrechtenweek, onder de hashtag #HumanRightsWeek. Ondertussen bezoekt een Nederlandse regeringsdelegatie het WK in Qatar, omdat energiebronnen belangrijker zijn dan mensenrechten. Een mooie week dus om deze hypocrisie ter discussie te stellen. Vergeet de hashtag niet, zodat het minsterie mee kan lezen!

 1. Voetbalstaking

In 1980 protesteerden minstens 125 Nederlandse amateurteams en enkele scheidsrechters tegen deelname van Oranje aan een mini-WK in Uruguay. Uruguay was toen een smerige dictatuur. Dat was voor al die amateurvoetballers aanleiding om in november 1980 een voetbalstaking aan te kondigen – de grootste ooit in ons land. De KNVB deelde daarna wel straffen uit, zoals twee punten in mindering en een geldboete van 250 gulden.

Zoiets kan natuurlijk ook tijdens dit WK, waarbij een elftal dan in de kantine een bijeenkomst kan organiseren over de mensenechten. Misschien wil Frits Barend wel komen, want die deed in 1980 ook al mee.

De KNVB heeft nog niet gezegd of ze hiervoor ook dit keer straffen zal uitdelen, dus dat risico moet je wel nemen als je deze actiemethode kiest.

 1. Herdenk Qatar

Op 20 november is er een herdenkingsdienst voor de arbeiders in Qatar. Die wordt gehouden in de Domkerk in Utrecht, op de dag dat het WK begint. Ook wordt er opgeroepen de situatie te bespreken in de kerken. Meer informatie staat hier.

 1. Nooit meer Qatar!

Na de finale van dit wereldkampioenschap is de ellende helaas niet afgelopen. Saoedi-Arabië staat kandidaat voor het WK van 2030. Qatar heeft al gesprekken gevoerd met het Internationaal Olympisch Comité over de Zomerspelen van 2036, die dan ongetwijfeld weer in de winter worden gehouden. Zo dreigt de internationale sport nog verder te verdwalen in de mensenrechtenschendingen. Blijf daarom alert.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.