NieuwVoetbal

Oranje kaart voor het Nederlands Elftal: #Nietbeschikbaar

Voetballiefhebbers verspreiden via sociale media een oranje kaart met de tekst #Nietbeschikbaar. Met deze actie wordt de KNVB opgeroepen om zich uit te spreken voor verplaatsing van het WK voetbal 2022 naar een ander land dan Qatar. Het initiatief is van Comité Cancel Qatar 2022.

Bondscoach Frank de Boer presenteert vrijdagmiddag de selectie van het Nederlands Elftal voor de eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK Voetbal van 2022 in Qatar. Ondertussen groeit wereldwijd het protest tegen dit evenement, na de vreselijke berichten over de arbeidsomstandigheden en de mensenrechtensituatie. Voetballers, clubs en supporters in Noorwegen, Denemarken en Duitsland roepen zelfs al op tot een boycot.

Ook in Nederland is er veel discussie over het WK van 2022, maar nog niet zoals in Duitsland, Denemarken en Noorwegen. Om de druk te verhogen voert het Comité Cancel Qatar 2022 vandaag een actie op sociale media, waarbij voetballiefhebbers een oranje kaart uitdelen aan de KNVB met de tekst #Nietbeschikbaar.

Verplaatsing van het WK

Hiermee maken voetbalsupporters duidelijk dat zij geen onderdeel uit willen maken van het wereldkampioenschap in Qatar. Na de aanhoudende schendingen van de meest elementaire mensenrechten, vooral tijdens de bouw van de stadions, is het niet meer mogelijk om daar een voetbalfeest te vieren. Het evenement moet daarom worden verplaatst naar een ander land om daar onder betere omstandigheden te worden gespeeld. Als voetballiefhebbers willen zij namelijk dat dit wél WK doorgaat, maar niet ten koste van de menselijke waardigheid.

Bij deze oranje kaart hoort een petitie met eveneens de eis dat het WK van 2022 wordt verplaatst naar een ander land. De lijst met ondertekenaars zal in een later stadium worden aangeboden aan de KNVB, in samenwerking met Freek de Jonge en voetbalblad Panenka. Tot slot wordt er zaterdagavond vanaf 21 uur op Clubhouse gesproken met betrokkenen uit de voetbalwereld uit binnen- en buitenland, onder meer over acties voor verplaatsing van het WK van 2022.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.