NieuwVoetbal

Een unieke Kerstvoetbalwedstrijd in Apeldoorn: elf broers speelden in 1934 in één elftal

Op 26 december 1934 speelde een gelegenheidsteam van elf broers van het gezin Karman een voetbalwedstrijd bij WWNA in Apeldoorn. ‘Vader Karman kan trotsch zijn op zijn kroost.’ Een gesprek met de nazaten.

 

Staand van links naar rechts: Teunis, Reinder en Hein. Midden: Rik, Gerrit en Henne. Onder: Arend, Herman, Dirk, Drikus en Willem. Deze foto is afkomstig uit de privécollectie van de nazaten van deze broers.

Reintje Veldhoen baarde zeventien kinderen, van wie er drie stierven voor ze volwassen waren. Ze bracht elf jongens en drie meisjes groot. Ze was 23 jaar oud toen ze trouwde met Rik Karman, die als landbouwer zijn eigen grond bewerkte op de Hogekampweg in Apeldoorn. Op de huwelijksdag was ze al zwanger, want vier maanden later werd het eerste kind geboren.

De elf zonen speelden allemaal bij DVH: Rik (1900), Dirk (1903), Reinder (1905), Teunis (1906), Herman (1910), Willem (1911), Arend (1912), Hein (1913), Henne (1915), Gerrit (1917) en Drikus (1918). Die afkorting stond voor Door Vrienden Herenigd, maar de bijnaam luidde niet geheel onterecht De club der Karman’s. Tegenwoordig is dat voetbalclub WWNA – Wenum Wiesel Noord Apeldoorn.

Volgens Drikus leidde deze liefde voor het voetbal tot een serieus generatieconflict. “Van huis uit mochten we niet voetballen, want op zondag moest je naar de kerk.” Het geld dat de broers kregen voor de kerkcollecte gebruikten ze stiekem om de contributie te betalen bij de penningmeester van DVH. Vooraf werden de voetbalkleren verstopt in de schuur, zodat pa en ma niet doorhadden dat hun zonen helemaal niet onderweg waren naar de kerk. Drikus: “Soms hadden we geen twee voetbalschoenen voor allemaal. Dan deden we er elk één aan en aan de andere voet een klomp.”

Elke Karman verdedigde zo de clubkleuren zwart en rood met sportief fanatisme, dat soms leidde tot vrees bij de tegenstanders – zo zei Drikus tenminste enkele jaren voor zijn overlijden. “Er waren er zat die beefden als DVH verscheen. We waren nooit gemeen, dat niet. Maar we gingen voor niemand aan de kant. Kiek maar op de foto: allemaal spek en roggebrood.”

Team Karman

Vanwege het onderlinge leeftijdsverschil speelden de elf broers in verschillende teams. Zes Karmannetjes waren in 1934 geselecteerd voor het eerste elftal, dat uitkwam in de eerste klasse van de Geldersche Voetbalbond. De andere broers speelden dat jaar op een lager niveau.

Wie precies op het idee is gekomen, weet niemand meer, maar op Tweede Kerstdag 1934 werden alle broers opgesteld in een gelegenheidselftal. Hun tegenstander was de rest van DVH, die door Team Karman met 4-2 werd verslagen. ‘Vader Karman kan trotsch zijn op zijn kroost’, oordeelde De Nieuwe Apeldoornsche Courant.

Als het levende bewijs van deze voetbalwedstrijd werd een foto gemaakt van dit elftal. Door de huizen op de achtergrond weten we dat die is genomen op de huidige plek van WWNA. Wie nu deze voetbalaccommodatie betreedt, loopt over hetzelfde veld als waar de gebroeders Karman in 1934 eenmalig in één elftal speelden.

Bijna negentig jaar later wordt deze foto nog steeds gekoesterd bij de nazaten van de elf broers. Drikus had zelfs een vergroot exemplaar aan de muur hangen, dat inmiddels goed door zijn dochter wordt bewaard. Vader en moeder Karman kunnen nog steeds trots zijn op hun kroost.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.