NieuwVoetbal

Een voetbaltragedie in 1931 in zeventien bedrijven: Ajax verpulvert VUC

Op 11 januari 1931 won Ajax met 17-0 van VUC uit Den Haag. De Amsterdammers verbraken zo een record uit 1895. Negentig jaar later is dit nog steeds de hoogste zege ooit op het hoogste voetbalniveau van ons land.

Ajax in 1932, foto Stadsarchief Amsterdam

Het ligt nog vers in ons geheugen dat Ajax eerder dit seizoen met 0-13 won van VVV. Dat is een record in de Eredivisie, maar niet op het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal. In 1931 was er namelijk een nóg hogere uitslag. Het profvoetbal bestond weliswaar nog niet, maar de Eerste Klasse was toen het hoogste wat een Nederlandse voetballer kon bereiken.

Voetbaltragedie

Precies negentig jaar geleden speelde Ajax thuis tegen VUC uit Den Haag, nog in het Houten Stadion, de voorloper van De Meer. Er kwamen ruim 10.000 toeschouwers op af. ‘Dat het op zoo’n voetbaltragedie zou uitloopen zal wel niemand gedacht hebben,’ aldus het verslag in De Tijd. ‘Er stond een Ajax-elftal in het veld, dat met het grootste gemak doelpunten kon maken tegen een V.U.C.-elftal, dat alle mogelijke moeite deed om dezen doelpuntenregen te voorkomen, maar wat niet lukte.’

Het veld was slecht en VUC was slecht, maar Ajax was goed. Vooral de Haagse keeper trok alle aandacht. ‘Hij liet de meeste schoten ongemoeid en zoodoende konden de Amsterdammers reeds met rust een 9—0 voorsprong boeken.’ Met een nieuwe doelman in de tweede helft ging het inderdaad beter, want die liet er maar acht door.

Snelste hattrick ooit

Naast de zeventien doelpunten in één wedstrijd was er nog een record, want Piet van Reenen scoorde een hattrick in twee minuten! Op 22 maart 1959 evenaarde Jan Seelen namens Ajax deze prestatie in de Eredivisiewedstrijd tegen SHS.

Terug naar 1931, waar De Tijd de monsterzege samenvatte: ‘Het aantal gemaakte doelpunten is verdeeld over de volgende spelers, Strijbosch 7, v. Reenen 5, Mulders 3, Volkers en Anderiessen ieder één doelpunt.’

Zo verbrak Ajax een record van 10 november 1895, de dag dat RAP – eveneens uit Amsterdam – met 16-0 had gewonnen van Go Ahead uit Wageningen. Precies negentig jaar later staat het nog steeds, waarbij we een gewaagde voorspelling gaan doen: dit record op het hoogste Nederlandse voetbalniveau zal ook nooit meer worden gebroken.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.