Voetbal

Eerbetoon voor Sjaak Swart in sportmuseum Olympisch Stadion

Het Olympisch Stadion heeft de sportprestaties van Sjaak Swart opgenomen in de Olympic Experience, het sportmuseum van het Olympisch Stadion. Zijn biografie is met foto en filmbeeld toegevoegd aan de voetbalzuil als eerbetoon voor de enorme bijdrage van Swart aan de Nederlandse sport.

Het afscheid van Sjaak Swart bij Ajax in de benefietwedstrijd tegen Tottenham Hotspur, gespeeld op 8 augustus 1973. Foto Bert Verhoeff via het Nationaal Archief

Over twee dagen speelt Sjaak Swart zijn wedstrijd in het Olympisch Stadion vanwege zijn 75e verjaardag. Veertig jaar geleden speelde hij daar ook al zijn afscheidswedstrijd. In datzelfde stadion is de biografie van Swart nu opgenomen in het sportmuseum Olympic Experience

Zijn tekst, begeleid door filmbeeld van Ajax – Feyenoord uit 1960, staat hieronder.

In de moderne sportwereld is het onvoorstelbaar, maar Sjaak Swart heeft in zijn professionele loopbaan alleen maar bij Ajax gespeeld – zeventien seizoenen lang van 1956 tot en met 1973. Het was een bewogen tijdperk voor de club met dieptepunten zoals 1964, toen de club vlak boven de degradatiestreep eindigde, maar ook zijn gouden periode met drie keer de Europa Cup 1.

Onmisbaar in dat Ajax was Sjaak Swart – net iets ouder dan Johan Cruijff en Piet Keizer. Zijn eerste trainer was nota bene Jack Reynolds, die Ajax in 1918 naar zijn eerste nationale titel had geleid, en tot aan zijn dood in 1962 bij de club zou blijven. Nog onder die Reynolds zou Rinus Michels debuteren in Ajax 1, die later weer de coach van Swart zou worden. Honderd jaar Ajax-geschiedenis kleven zo aan Swart als levend boegbeeld van zijn club.

Nu is Swart nog steeds belangrijk voor Lucky Ajax, een gelegenheidsteam van oud-profspelers. Zijn bijnaam is dan ook Mister Ajax.

Eén van de beroemdste wedstrijden van Swart is Ajax – Liverpool, de Mistwedstrijd van 7 december 1966. Liverpool was in die tijd de beste club van de wereld, waar de Amsterdammers hun naam nog moesten vestigen. De toeschouwers in het Olympisch Stadion konden vanwege de extreme mist amper zien wat er gebeurde en dat was jammer, want Ajax won sensationeel met 5-1. Vlak voor het rustsignaal was Swart al bijna in de kleedkamer, omdat hij meende dat de scheidsrechter de eerste helft had afgefloten. De scheidsrechter had deze afwezigheid niet eens in de gaten, ook niet dat Swart snel terugkeerde en de 4-0 scoorde. Zowel Ajax als Swart waren na die wedstrijd wereldberoemd.

In 1973 nam Swart afscheid in het Olympisch Stadion met een speciale wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. De Telegraaf sprak vooraf met de vader van Sjaak Swart – ome Louis van de haringkar – die met een rake voorspelling kwam. “Mijn zoon zal de voetbalsport nooit écht verlaten. Dat moet men ook goed begrijpen: Sjaak neemt afscheid van zijn publiek, niet van zijn sport. Dat kan gewoon niet.”

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.