NieuwVoetbal

De eerste wave in een stadion was al in 1889

Er is een app gebouwd om de wave in het voetbalstadion te coördineren. Van dit verschijnsel wordt gedacht dat het in 1986 is ontstaan bij het WK voetbal, maar uit bronnenonderzoek blijkt dat er al in 1889 aan de wave werd gedaan.

 

De wave is een gecontroleerde golfbeweging in een grote mensenmassa, die ontstaat wanneer groepen mensen beurtelings opstaan, vaak met de armen in de lucht, en weer gaan zitten – zo althans omschrijft Wikipedia dit verschijnsel. In vakjargon wordt dit de Mexican wave genoemd, omdat die voor het eerst op grote schaal werd waargenomen tijdens het WK Voetbal van 1986 in Mexico. Er zijn alleen al veel oudere beschrijvingen hiervan.

Op 31 oktober 1981 werd in het Husky Stadium in Seattle een American Football-wedstrijd gespeeld tussen de Universiteit van Washington en de Stanford Universiteit. Tijdens het derde kwart van de Football-wedstrijd stond een groep mensen op, wierp daarna de armen in de lucht en een nieuw verschijnsel zou zijn geboren. De verantwoordelijke zou de bandleader van het Husky Stadion, Bill Bissell, zijn geweest.

Een Amerikaans blad schreef echter al in 1889 (!) over een enorme drukte in een stadion, waar we de naam helaas niet van kennen. ‘Op de gangpaden naast de stoelen op de onoverdekte tribunes was het zwart van de mensen. De toeschouwers werden samengeperst in een grote onbeweeglijke massa en de enige keer dat ze konden juichen was als iedereen zo opgewonden was dat ze allemaal de handen in de lucht gooiden en iedereen werd gedwongen om te zwaaien. Het zag eruit als een golf op de oceaan van een onweerstaanbare en dolle menigte.’

 

Advertentie

Reserveer bij bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.