NieuwVoetbal

Elf quotes van de KNVB over het WK voetbal in Qatar

Het Nederlands elftal speelt tegen Qatar opnieuw zonder OneLove-band. Volgens de KNVB is het verstandig om geen onnodige statements te maken. Sportgeschiedenis heeft elf quotes verzameld, die hieraan vooraf zijn gegaan.

Marianne van Leeuwen en Freek de Jonge bij de overhandiging van handtekeningen om het WK vanuit Qatar te verplaatsen. Quote 9.

Er is heel veel discussie geweest sinds de toewijzing van dit WK voetbal in december 2010. Het evenement werd verplaatst, er kwamen berichten over de vreselijke arbeidsomstandigheden en met de mensenrechten was het ook niet overal even goed geregeld. In al die tijd heeft de KNVB veel verklaringen gegeven, die we hebben verzameld in een elftal quotes, voornamelijk via Trouw.

 1. Trouw, 8 januari 2014

De KNVB over een eventuele verplaatsing van het WK van 2022 van de zomer naar november en december.

Het bid van Qatar zoals ingebracht, had betrekking op een WK in de zomer. Zoals al meerdere malen benadrukt, is de KNVB in principiële zin van mening dat bij een dergelijke wijziging in de opzet, de toewijzing heroverwogen moet worden.

 1. Trouw, 15 maart 2014

De KNVB in reactie op de FIFA dat de politieke en mensenrechtensituatie in een land in de toekomst een grote rol gaat spelen bij de keuze van een gastheer voor grote titeltoernooien.

De KNVB is hier een groot voorstander van, maar wil een stap verder gaan. De KNVB zal het onderwerp deze week actief bij de andere nationale bonden in Europa aankaarten om zich gezamenlijk bij de FIFA hard te maken voor het waarborgen van mensenrechten door het thema expliciet onderdeel te laten uitmaken van toekomstige bidprocedures van eindtoernooien.

 1. Trouw, 19 maart 2015

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen van de KNVB nadat het WK voetbal van 2022 is verplaatst naar november en december.

“We hebben de strijd niet gewonnen. We hebben getracht dat meerdere keren aan de orde te krijgen tijdens besprekingen met andere bonden, maar een meerderheid voelde daar niets voor. En dan verlies je het in een democratie.”

 1. Trouw, 26 februari 2016

Van Oostveen van de KNVB over de Nederlandse stem voor Gianni Infantino als nieuwe voorzitter van de FIFA.

We kennen hem goed.

 1. Trouw, 7 december 2020

Secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong in Studio Voetbal over een band in regenboogkleuren voor de Nederlandse aanvoerder tijdens het WK in Qatar, als statement voor meer tolerantie van de lhbti’ers.

Laten we dat bij deze afspreken. Dat zou een mooi gebaar zijn.

 1. Trouw, 20 maart 2021

Gijs de Jong over spelen met een regenboogband.

Zo’n regenboogband is wel degelijk een optie. De selectie moet vooral zelf ook iets vinden. Of het mag van de FIFA, zo’n aanvoerdersband? Dat weet ik niet. Maar persoonlijk hou ik wel van een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid. Laat ik het zo zeggen: als wij ernaartoe gaan, zullen ze weten dat we zijn geweest.

 1. Trouw op 27 maart 2021

De KNVB over de aanvoerdersband met de tekst Football Supports Change van Georginio Wijnaldum.

Een band om je arm betekent in het voetbal echt wat. Je leidt je elftal; in je club, voor je land, er wordt naar je gekeken. Een armband in het voetbal heeft impact, altijd. Vaak als we rouwen, maar ook als we iets willen zeggen. Voor vrijheid, tolerantie, inclusiviteit dragen we banden. Dan zijn we collectief aanvoerders. Als het moet, als we vinden dat iets niet kan of juist anders moet. Zoals nu: Football Supports Change. Overal. Ook in Qatar. Qatar is het land waar we straks graag wereldkampioen willen worden. Maar niet zonder ook buiten de lijnen te kijken. Ons voetbal zetten we daarom in voor verandering. Gezamenlijk.

 1. Trouw op 13 december 2021

Gijs de Jong na een bezoek aan Qatar over de dood van arbeidsmigranten.

Wij willen dat er meer aandacht komt voor de families en hoe ze financieel gecompenseerd worden. Daar zijn toezeggingen over gedaan.

 1. Trouw op 29 maart 2022

Directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen over de aandacht tijdens het verblijf op het WK in Qatar voor de leef- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten, vrouwenrechten, lhbti-rechten en vrijheid.

Te pas en te onpas zullen wij dat uiten, overal waar we komen.

 1. Trouw op 21 september 2022

Virgil van Dijk over de actie met de armbanden op het WK waarvoor Nederland het initiatief heeft genomen.

De OneLove-band is een belangrijke boodschap die bij het voetbal past: op het veld is iedereen gelijk en dat zou overal zo moeten zijn. Dat dragen we graag uit met OneLove. Ons team deed dat al en het is mooi om te zien dat nu ook andere landen zich hierbij aansluiten.

 1. Trouw op 21 november 2022

De KNVB na het verbod op het dragen van de aanvoerdersband op het WK.

Dit gaat in tegen de geest van onze sport die juist miljoenen mensen verbindt. Wij gaan de komende tijd samen met de andere betrokken landen kritisch kijken naar onze relatie met de FIFA.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.