NieuwVoetbal

Broederelftallen – een historisch overzicht

Sportgeschiedenis ontdekte een voetbalfoto uit 1934 van Team Karman: elf broers uit Apeldoorn die één elftal vormden – verhaal hier. Het was een zeldzaamheid, maar zeker niet uniek. Er zijn in de internationale voetbalgeschiedenis meer van dit soort teams geweest met als hoogtepunt enkele wedstrijden tussen twéé broederelftallen. Een overzicht.

1914: Team Scanthorpe

Het Nieuwsblad van Friesland schreef op 28 maart 1914: ‘In het dorp Scanthorpe, in Engeland, het land van de sport, bestaat een voetbal-elftal, dat geheel door leden van één gezin wordt gevormd. De oudste van de 11 broers is 43 Jaar.’ Helaas werd er geen familienaam vermeld.

1928: Team Onbekend

Op 10 maart 1928 plaatste De Haagsche Courant onderstaande foto van vader, moeder en elf zonen, afkomstig uit Engeland. De achternaam werd helaas niet vermeld, maar misschien betreft het wel Team Clarke – zie hieronder.

1930: Team Clarke

Op 3 december 1930 schreef De Sumatra Post over de elf broers van de familie Clarke in het Engelse Blackheath. ‘En wat voor broers! Deze elf mannelijke nakomelingen van den veehouder Clarke, die in leeftijd varieeren tusschen 17 en 42 jaar, vormen een in Londen zeer bekende voetbalclub.’

Dit team deed zelfs mee aan de competitie, waar het zes van de acht wedstrijden won – misschien wel omdat vader Clarke scheidsrechter was. Er zijn zelfs filmbeelden van!

 

1931: De Elf Gebroeders

In Rotterdam werd in 1931 De Elf Gebroeders opgericht, bestaande uit elf broers van dezelfde familie. Alhoewel onderstaande foto in alle kranten stond, kwam helaas niemand op het idee om de familienaam erbij te vermelden.

1932: Team Mevissen

Het Limburgsch Dagblad plaatste op 26 juli 1932 dit bericht: ‘Zondag 31 Juli a.s. speelt op het R.K.V.V. Hendrik-terrein het elftal van de elf Gebroeders Mevissen. Voorwaar een zeldzame gebeurtenis, dat een bezoek aan Schinveld waard is.’ Later dat jaar speelde Team Mevissen nog een wedstrijd, op 11 September op ‘t Veel Geluk-terrein in Vijlen.

En op 6 juni 1934 schreef Het Limburgsch Dagblad dat Team Mevissen tegen een elftal uit de St. Vincentius-vereniging had gespeeld. ‘De opbrengst kwam ten goede der liefdadigheid.’ De broers wonnen met 2-1.

1933: Team Samson

Op 23 augustus 1931 stond deze foto van de elf broers Samson in De Sumatra Post. Team Samson speelde in Haarlem een wedstrijd.

1934: Team Louer

Uit De Nieuwe Tilburgsche Courant van 25 juli 1934: ‘Hedenavond wordt er een voetbalwedstrijd gespeeld tusschen de elf gebroeders Louer en een sterke van Spaandonk-combinatie op het T.A.C.-terrein.’ De uitslag is onbekend.

1934: Team Karman

Op Tweede Kerstdag 1934 speelde in Apeldoorn een gelegenheidselftal van de elf broers van het gezin Karmen tegen een selectie van teamgenoten van DVH – verslag hier.

Staand van lnr: Teunis, Reinder en Hein. Midden: Rik, Gerrit en Henne. Onder: Arend, Herman, Dirk, Drikus en Willem.

1936: Team Van Gaalen – Team Van der Zalm

In 1936 speelde elf broers van de familie Van Gaalen uit Loosduinen een nieuwjaarswedstrijd tegen elf leden van de familie Van der Zalm. Team Van Gaalen werd op de foto gezet.

Kees van der Zalm heeft in 1927 en 1929 nog drie wedstrijden gespeeld in het Nederlands elftal!

Het Nederlands elftal voor de interland tegen Noorwegen. Van der Zalm staat in de ovaal. Foto Nationaal Archief.

1939: Team Drummond

Het tijdschrift Sport in beeld/De revue der sporten schreef op 20 maart 1939 over de elf broers Drummond uit het Engelse South Lambeth. Dit team speelde zowel voetbal als cricket.

1950 en 1951: Team Greving – Team Altenberg

In 1950 en 1951 speelden de gebroeders Greving uit Assen en de broers Altenberg uit Sneek twéé wedstrijden tegen elkaar. De Altenburg-elf viel daarna door emigratie uit elkaar, maar in 1973 waren alle broers voor het eerst in 23 jaar tegelijkertijd in Nederland. Ze speelden meteen weer een wedstrijd.

In De Java Bode (echt waar) van 14 september 1950 stond de foto van beide teams bij elkaar. Als er wereldwijd een vergelijkbare afbeelding bestaat van twee broederelftallen, horen we dat natuurlijk graag.

Team Greving speelde nog meer wedstrijden, waarbij ze op 2 oktober 1960 zelfs nog de twaalfde broer Hendrik hadden opgetrommeld om als reserve plaats te nemen op de bank in een wedstrijd tegen de Asser Boys. De twee zussen Greving zagen hun twaalf broers met 2-0 verliezen.

1951 en 1959: Team Boonen

Op 12 april 1959 was er in het Limburgse Neer een voetbalwedstrijd tussen RKSVN en de elf gebroeders Boonen. In 1951 speelde Team Boonen ook al eens een wedstrijd. De broers wonnen beide wedstrijden.

DE voetballerij tussen de elf broers Kleinsmit uit Steenwijkerwold en een ander broederlijk elftal kan doorgaan. Na een oproep in Fries Mozaiek meldde zich de familie Roorda uit Wijtgaard. Die levert met gemak elf broers en houdt er dan ook nog één in reserve. Zoals gemeld gaat het op 19 april gebeuren op het sportpark van Steenwijkerwold.

1975: Team Kleinsmit tegen Team Roorda

Bakker Herman Kleinsmit uit Joure plaatste in 1975 een oproep voor een gezin met elf broers, die elftal wilden vormen. Hij zou dan zijn tien broers meenemen. Zo wilde hij een bijdrage leveren aan het feest van zijn vader en moeder, die toen 35 jaar waren getrouwd. De familie Roorda uit Wijtgaard leverde daarop elf broers en een reservebroer. De uitslag is onbekend.

Twee vragen

Tot slot van dit overzicht twee vragen:

  1. Is het nu nog mogelijk om een elftal te maken met elf broers?
  2. Kent iemand een voorbeeld van een elftal met elf zussen?

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.