NieuwVoetbal

Een historische zeldzaamheid: een compleet voetbalteam met elf broers uit hetzelfde gezin

Precies negentig jaar geleden werd er een film gemaakt van een Engels voetbalelftal met alleen maar broers uit hetzelfde gezin. Zulke broederteams zijn zeer uitzonderlijk, maar we hebben meer gevallen gevonden. Er is zelfs een internationale wedstrijd gespeeld tussen twéé broederelftallen!

Op 3 december 1930 stond er in De Sumatra Post een zeer merkwaardig artikel over een voetbalelftal, dat bestond uit elf broers van de familie Clarke uit het Engelse Blackheath. ‘En wat voor broers! Deze elf mannelijke nakomelingen van den veehouder Clarke, die in leeftijd varieeren tusschen 17 en 42 jaar, vormen een in Londen zeer bekende voetbalclub.’

Dit team deed mee aan de competitie, waar het zes van de acht wedstrijden won – misschien wel omdat vader Clarke scheidsrechter was. Omdat het zo uitzonderlijk was, werd er een filmpje gemaakt door British Pathé – het Polygoon van Groot-Brittannië.

1914: Team Scanthorpe

De oudste melding die we hebben gevonden van zo’n broederelftal is van 28 maart 1914. Op die dag schreef Nieuwsblad van Friesland: ‘In het dorp Scanthorpe, in Engeland, het land van de sport, bestaat een voetbal-elftal, dat geheel door leden van één gezin wordt gevormd. De oudste van de 11 broers is 43 Jaar.’ Helaas werd er geen familienaam vermeld.

1928: Team Onbekend

Wederom vanuit Groot-Brittannië volgde op 10 maart 1928 de volgende melding. In De Haagsche Courant stond onderstaande foto van vader, moeder en elf zonen, afkomstig uit Engeland. Ook hier werd de achternaam niet vermeld.

1931: De Elf Gebroeders

Het eerste Nederlandse broederteam kwam uit Hillegersberg, toen nog geen onderdeel van Rotterdam. In 1931 richtten elf broers van dezelfde familie De Elf Gebroeders op, helaas opnieuw zonder achternaam. We hebben nog wel de foto, waar dan weer wél hun voornamen bij werden vermeld: Dirk, Arie, Adriaan Jr., Bas, Johan, Piet, Jacob, Gerard, Adriaan Sr., Albert en Teun.

1932: Team Mevissen

Een jaar later was het opnieuw raak in Nederland, zo weten we via Limburgsch Dagblad. Op 26 juli 1932 schreef dit: ‘Zondag 31 Juli a.s. speelt op het R.K.V.V. Hendrik-terrein het elftal van de elf Gebroeders Mevissen. Voorwaar een zeldzame gebeurtenis, dat een bezoek aan Schinveld waard is.’ Later dat jaar speelde Team Mevissen nog een wedstrijd, op 11 September op ’t Veel Geluk-terrein in Vijlen.

En op 6 juni 1934 schreef Het Limburgsch Dagblad dat Team Mevissen tegen een elftal uit de St. Vincentius-vereniging had gespeeld. ‘De opbrengst kwam ten goede der liefdadigheid.’ De broers wonnen met 2-1.

1933: Team Samson

Op 23 augustus 1931 stond deze foto van de elf broers Samson in De Sumatra Post. Team Samson speelde in Haarlem een wedstrijd. Ook op 15 juli 1933 schreef Haarlem’s Dagblad over dit broederteam.

1934: Team Louer

De jaren dertig waren vruchtbaar voor broederteams, want ook De Nieuwe Tilburgsche Courant schreef er op 25 juli 1934 over. ‘Hedenavond wordt er een voetbalwedstrijd gespeeld tusschen de elf gebroeders Louer en een sterke van Spaandonk-combinatie op het T.A.C.-terrein.’ De uitslag is onbekend.

1934: Team Karman

In hetzelfde jaar was het weer raak. Op Tweede Kerstdag speelde in Apeldoorn een gelegenheidselftal van de elf broers van het gezin Karmen tegen een selectie van teamgenoten van DVH. Team Karman won met 4-2. ‘Vader Karman kan trotsch zijn op zijn kroost’, oordeelde De Nieuwe Apeldoornsche Courant.

We hebben de namen: Teunis, Reinder, Hein, Rik, Gerrit, Henne, Arend, Herman, Dirk, Drikus en Willem. Nazaten van deze mannen zijn nog steeds actief bij deze Apeldoornse club.

1936: Team Van Gaalen

In 1936 speelden elf broers van de familie Van Gaalen uit Loosduinen een nieuwjaarswedstrijd tegen elf leden van de familie Van der Zalm. Dit was dus een broederteam tegen een familieteam – ook interessant. Voor de statistici: Kees van der Zalm heeft in 1927 en 1929 drie wedstrijden gespeeld in het Nederlands elftal. Van Team Van Gaalen hebben we de foto.

1939: Team Drummond

De elf broers Drummond uit het Engelse South Lambeth hadden niet genoeg aan alleen voetbal, zo meldde Sport in beeld/De revue der sporten op 20 maart 1939. Ook in het cricket vormde dit een broederteam, waarmee dit het enige multisportbroederteam is – een woord dat nog nooit iemand eerder heeft opgeschreven.

1950 en 1951: Team Greving – Team Altenberg

Begin jaren vijftig kreeg het fenomeen van broederteams een nieuwe dimensie: broederteamderby’s van twéé van zulke elftallen. In 1950 en 1951 speelden de gebroeders Greving uit Assen en de broers Altenberg uit Sneek twee keer tegen elkaar. Team Altenburg viel daarna door emigratie uit elkaar, maar in 1973 waren alle broers voor het eerst in 23 jaar tegelijkertijd in Nederland. Ze speelden meteen weer een wedstrijd.

In De Java Bode (echt waar) van 14 september 1950 stond de foto van beide teams bij elkaar.

Team Greving speelde nog meer wedstrijden, waarbij ze op 2 oktober 1960 zelfs de twáálfde broer Hendrik hadden opgetrommeld om als reserve plaats te nemen op de bank in een wedstrijd tegen de Asser Boys. De twee zussen Greving zagen hun twaalf broers met 2-0 verliezen.

1951 en 1959: Team Boonen

Op 12 april 1959 was er in het Limburgse Neer een voetbalwedstrijd tussen RKSVN en de elf gebroeders Boonen. In 1951 speelde Team Boonen ook al eens een wedstrijd. De broers wonnen beide wedstrijden, vooral tot hun eigen verbazing.

1957: Team Klep tegen Team Pieterse

Op 12 augustus 1957 was er de eerste internationale wedstrijd tussen twee broederteams: een heuse broederteaminterland. Vanuit het Belgische Hamme waren elf broers van het gezin Pieterse naar Etten gekomen voor een treffen tegen de elf broers van het gezin Klep. “De Ollaanders zijn betere voetballisten,” voorspelde moeder Hamme vooraf in De Stem. Dat klopte, want haar kroost verloor met 2-0.

Boven Team Pieterse, onder Team Klep. Foto via De Stem

1965: Team Janssen

Op 16 augustus 1965 schreef Sportkroniek over een uitzonderlijke wedstrijd in het Limburgse Broekhuizenvorst, waar de plaatselijke vierdeklasser Brughusia speelde tegen de elf gebroeders Janssen uit Wanssum. Het broederelftal werd met 10-2 van de mat geveegd.

1975: Team Kleinsmit tegen Team Roorda

Bakker Herman Kleinsmit uit Joure plaatste in 1975 een oproep voor een gezin met elf broers, die een elftal wilden vormen. Hij zou dan zijn tien broers meenemen. Zo wilde hij een bijdrage leveren aan het feest van zijn vader en moeder, die toen 35 jaar waren getrouwd. De familie Roorda uit Wijtgaard leverde daarop elf broers en een reservebroer. De uitslag is onbekend.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.