NieuwVoetbal

Engeland dacht dat het op het WK voetbal van 1982 de snelste goal ooit had gemaakt

Engeland-Frankrijk was vooraf aangekondigd als een van de krakers van de eerste ronde van het WK voetbal van 1982.

Poster van Copa del Mundo de Futbal Elche España 82 uit de collectie van Sportimonium – CC BY-NC-SA – via Europeana

Voor Engeland betrof het een terugkeer op een WK na twaalf jaar en Frankrijk beschikte over een ploeg, die zeker hoge ogen kon gooien. De ploeg van Michel Hidalgo was verantwoordelijk voor de uitschakeling van de vice-wereldkampioen Nederland. ‘De kathedraal van San Mames’ in Bilbao was tot de laatste plaats bezet voor deze mondiale hoogmis.

De Guardia Civil, die normaal het ETA-terrorisme moest bestrijden, moest op deze dag de aandacht verleggen naar de Engelse hooligans en daarom was er in de omgeving van het stadion meer sprake van een staat van beleg dan van een verbroedering van twee voetbalnaties.

Deze overspannen toestanden hadden hun weerslag op de wedstrijd. Nog voor de spelers goed en wel in de wedstrijd zaten was er al gescoord. Engeland kreeg na twintig seconden een inworp aan de zijlijn en die werd hoog voorgegeven door Steve Coppell. De lange spits Paul Mariner liet de bal lopen voor zijn Ipswich-ploeggenoot Steve Butcher, die de bal doortikte naar de vrijstaande Bryan Robson. Na 27 seconden stond Engeland met 1-0 voor. De treffer werd door de Britse media meteen omgedoopt tot ‘de snelste goal in de WK-geschiedenis’ en zonder dat iemand eraan twijfelde werd dit feit blind overgenomen door de internationale media.

Engeland zou de wedstrijd in Bilbao winnen met 3-1, maar vooral de treffer bleef vier jaar in de officiële boeken staan. Totdat tijdens het WK in Mexico een journalist uit Chili er de officiële instanties van de FIFA op wees dat hij een sneller doelpunt wist in de WK-geschiedenis omdat hij die met eigen ogen had gezien.

De informatie van de Chileen werd nagetrokken en die bleek te kloppen. In 1962 had de Tsjechoslowaak Vaclav Masek binnen twintig seconden gescoord in de wedstrijd tegen Mexico in Vina del Mar. Dit doelpunt kwam dus 24 jaar te laat in de boeken als recorddoelpunt. Het zou er zestien jaar later weer uit verdwijnen: de Turk Hakan Sükür scoorde in de troostfinale in en tegen Zuid Korea na elf seconden .

Momenteel is het de Turkse spits Hakan Sükür die de snellste goal ooit maakte op een WK. Dat deed hij na 10,8 seconden op het WK van 2002 tegen Zuid-Korea.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurriaan van Wessem
Jurriaan van Wessem (1960) is historicus en journalist. Hij was onder meer eindredacteur voor het voetbalmaandblad Elf, was medewerker van De Volkskrant en La Gazzetta dello Sport en werkte als correspondent voor de GPD-bladen. Door zijn activiteiten en verblijf in het buitenland heeft hij een brede visie op het internationale voetbal.