NieuwVoetbal

Er waren al drie straten vernoemd naar Han Hollander, maar nu krijgt hij ook een standbeeld

Radioverslaggever Han Hollander wordt vastgelegd in een standbeeld in zijn geboorteplaats Deventer. Dat maakte algemeen directeur Jan Willem van Dop van Go Ahead Eagles bekend tijdens de presentatie van de biografie van Hollander, geschreven door Govert ten Brakel.

Voetbalverslaggever Han Hollander bij Willem II – Ajax op het dak van het stadion bij de kampioenswedstrijd van 13 mei 1934. Foto via het Regionaal Archief Tilburg

Han Hollander kwam uit Deventer en werd toevallig een idool. In 1902 was hij betrokken bij de oprichting van Go-Ahead, nog onder de naam Be Quick. In onze tijd kennen we die club als Go Ahead Eagles.

Hollander kreeg nationale bekendheid als radioverslaggever. In 1928 was hij de eerste, die een wedstrijd van het Nederlands elftal live versloeg.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij samen met zijn vrouw Leentje Hollander – Smeer afgevoerd naar Kamp Westerbork. Beide werden vermoord in Sobibor.

Biografie

Govert van Brakel bracht vorige week zijn boek uit over Han Hollander. Tijdens deze presentatie werd bekend gemaakt dat er een standbeeld komt bij de Adelaarshorst, het stadion van Go Ahead Eagles. De onthulling is bedoeld voor 4 mei 2025. Op die plek staat ook al een beeld van Leo Halle, doelman van Go-Ahead en het Nederlands elftal.

Het is niet het eerste eerbetoon voor Hollander. In het Olympisch Stadion werd in 1956 een plaquette onthuld. In Deventer hangt sinds 2013 ook een herinneringsbord.

De plaquette is nog steeds in het Olympisch Stadion. Foto via het Comité Nationale Sportherdenking

Straatnamen 

Op 4 mei 2009 werden er bij het laatste woonhuis van de familie Hollander Stolpersteine gelegd, op de Amstelkade 118 in Amsterdam. Daar sprak toen ook AVRO-directeur Willemijn Maas, waarmee zij de eerste van die omroep was, die dit in het openbaar deed. Zij sprak onder meer over haar voorganger Willem Vogt, die Hollander in 1940 had ontslagen, samen met andere Joodse medewerkers. “Het terugkijken op die periode is voor mij en de AVRO buitengewoon pijnlijk en roept gevoelens op van onbegrip en verbijstering.”

En dan zijn er inmiddels ook drie straten naar Hollander vernoemd. In het westen van Amsterdam ligt de Han Hollanderlaan, een zijstraat van de Abe Lenstralaan. Het Han Hollanderplein is aangelegd in Deventer. En dan is er in Gouda ook nog de Han Hollanderweg.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.