NieuwVoetbal

Er waren vier acteurs nodig om Abe Lenstra te spelen in een toneelstuk over Abe Lenstra

Er komt een musical over Johan Cruijff. Dat horen we precies 25 jaar nadat er een toneelstuk over Abe Lenstra werd gemaakt. 


Naar Abe Lenstra is een stadion vernoemd met een standbeeld van hem ervoor. Er zijn straten naar hem vernoemd én er is een toneelstuk over hem gemaakt. Dat laatste gebeurde in 1995 in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Om zijn leven goed te vangen, moesten maar liefst vier verschillende acteurs worden ingezet.

De voorstelling uit 1995 ging vooral over de beroemde voetbalwedstrijd Heerenveen – Ajax uit 1950. De Friese ploeg won toen met 6-5 nadat het met 1-5 had achtergestaan. Alle doelpunten werden nagespeeld in het theaterstuk.

Ronnie Pander werd uitgekozen als één van de als vertolkers van de legendarische voetballer. Zelf was Pander ook voetballer, toen 18 jaar oud en natuurlijk spelend voor Heerenveen. Er waren nog drie Abe’s, nodig, elk voor een andere levensfase: Jan Sjoerd Veenstra, Hilbert Dijkstra en Romke de Leeuw. Aan deze productie werkten zo’n 500 mensen mee.

De reacties waren positief. ‘Een daverende show,’ aldus de Telegraaf. ‘Verbluffend’, schreef De Volkskrant. ‘Ontroerend’, meende het NRC Handelsblad. Alleen De Trouw bleef nuchter, wat volgens De Leeuwarder Courant vooral kwam omdat de recensent zelf een Fries was.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.