Voetbal

Eric Hennekam vindt geboortebewijs van Ajax-oprichter Han Dade

Eric Hennekam heeft ontdekt waar Han Dade is geboren, mede-oprichter van Ajax.

Een jaartje of vijftien geleden heb ik eens uitgezocht uit wat voor families de drie oprichters van Ajax kwamen. Wat voor hun werk deed hun vader? In welk sociaal milieu leefden ze? Waar werden ze geboren?

Reden voor deze speurtocht was een urban legend in Griekenland, waar gedacht werd dat één van die oprichters een Griekse afkomst had. Na onderzoek kon dat verhaal worden gedeponeerd op de vuilnisbelt van de geschiedenis.

 

Floris Stempel werd namelijk geboren op 18 januari 1877 in de Eerste Laurierdwarsstraat 13, in de Jordaan. Carl Bruno Reeser werd geboren op 25 januari 1882 in de Westerstraat 74 – ook de Jordaan. Alleen van Han Dade kon ik niet de exacte straat achterhalen, maar wist alleen dat hij uit Nieuwer-Amstel kwam.

Eric Hennekam vond het geboortebewijs van Dade, waaruit blijkt dat deze oprichter op 9 februari 1878 is geboren op Wijk K huisnr 98. Volgens Hennekam is dat tegenwoordig de omgeving is van de Overtoom. Hiermee is de stamboom van Ajax compleet.

Advertentie

Reserveer bij bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.