NieuwVoetbal

Expositie in mediamuseum Beeld & Geluid over een eeuw vrouwenvoetbal

In het Mediamuseum van Beeld & Geluid is deze zomer een mini-expositie over een eeuw vrouwenvoetbal. Die is gemaakt in samenwerking met Het Geheugen van Nederland en sporthistoricus Jurryt van de Vooren. 

Ter gelegenheid van het WK Voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland is in het Mediamuseum van Beeld & Geluid een tijdelijke presentatie over het heden en verleden van vrouwenvoetbal. Hierin is de ontwikkeling te zien van een eeuw vrouwenvoetbal in Nederland.

Naast bewegend beeld uit de archieven van Beeld & Geluid komen verschillende attributen terug, zoals plastic voetbalschoenen uit de collectie van Gien van Maanen, de eerste keepster van het officieuze Nederlands vrouwenelftal uit 1956. Pas in 1971 erkende de KNVB het vrouwenteam officieel als nationaal elftal.

De afgelopen jaren nam de populariteit van vrouwenvoetbal in ons land een enorme vlucht met de EK-winst in eigen land in 2017. De finale, die de Oranje Leeuwinnen in Enschede met 4-2 wonnen van Denemarken, werd door 4,1 miljoen mensen bekeken. Er kwam meer aandacht in media, wedstrijden van Oranje worden sindsdien altijd live uitgezonden en de stadions zijn goed gevuld. De belangrijkste speelsters van nu zijn voorbeelden voor jonge meiden.

Dat is alleen niet altijd zo geweest, zo is in de museale presentatie onder meer te zien hoe de sport jarenlang te maken had met tegenwerking en een gebrek aan erkenning.

Foto-expositie in Den Haag

Naast de tijdelijke presentatie in Hilversum is vanaf 23 juli bij Beeld & Geluid Den Haag een foto-expositie te bezoeken over Nederlandse vrouwen in de topsport. De tentoonstelling Who Run The World laat een selectie zien van de beste Nederlandse sportfoto’s van vroeger en nu. Niet alleen van voetbal, maar ook van allerlei andere sporten als atletiek, wielrennen, zwemmen, roeien en hockey.

De expositie, die in samenwerking met ANP en Haags Gemeentearchief tot stand kwam, toont sportvrouwen in actie: hoe ze vechten en stralen, winnen of falen. Het laat de kracht zien van fotografie, om unieke momenten vanuit bijzondere invalshoeken te belichten. Binnen de expositie is een speciaal eerbetoon aan de Haagse sportheldinnen te vinden.

De exposities in Hilversum en Den Haag lopen tot en met zondag 3 september.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -