NieuwVoetbal

Factcheck: er is helemaal geen wereldrecord verbroken in de vrouwensport

Bij een volleybalwedstrijd in de Verenigde Staten zaten 92.003 toeschouwers. Volgens de organisatoren is dat een nieuw record voor het aantal toeschouwers bij een sportwedstrijd voor vrouwen, maar die claim is onterecht.

Een vrouwelijke Feyenoord-supporter in 1963. Foto Eric Koch via het Nationaal Archief

De volleybalwedstrijd ging tussen de universiteiten van Nebraska en Omaha en werd gespeeld in het Memorial Stadium in Lincoln, Nebraska. Er zaten enkele honderden toeschouwers méér dan vorig jaar bij de Champions League-wedstrijd in het vrouwenvoetbal van FC Barcelona en Wolfsburg. Dat zijn er inderdaad heel erg veel, maar het record is daarmee nog niet verbroken. Nog lang niet, zelfs.

Maatschappelijke geschiedenis

Sportorganisaties met historisch bewustzijn zijn goed, maar onafhankelijk onderzoek in de sportgeschiedenis is nog veel beter. Dat laat deze affaire duidelijk zien, want het is volkomen onduidelijk waarop de claim van het nieuwe wereldrecord is gebaseerd. Er is namelijk alleen maar gekeken naar de eigen geschiedschrijving van de sport, die zich binnen de officiële organisatiestructuur van de internationale sport heeft afgespeeld.

Dat vertroebelt het zicht op de maatschappelijke geschiedenis van de vrouwensport, omdat die zich heel lang buiten die officiële sportwereld heeft afgespeeld – al helemaal bij het voetbal. Alle ontwikkelingen vóór de officiële aanvaarding van de heren sportbestuurders worden zo doodleuk verzwegen, vooral om de eigen rol groter en indrukwekkender te maken dan die daadwerkelijk is geweest.

Dat zien we nu dus weer gebeuren in dat Amerikaanse volleybal, waarbij de organisatoren zichzelf opblazen – net als de FIFA vorig jaar. Dat heeft echt helemaal niets te maken met onafhankelijk historisch onderzoek. De kans dat een gemiddelde sportredactie dat in de gaten heeft, is helaas te verwaarlozen, want daar is de sporthistorische kennis veel te gering.

Mexico 1971

Zo wordt het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal van 1971 in Mexico genegeerd, een jaar na het WK voetbal voor mannen in datzelfde land. Het verschil tussen deze twee evenementen was dat het eerste wél door de FIFA werd georganiseerd en het tweede niet.

Het vrouwenevenement was in handen van de Federation of Independent European Female Football, kortweg de FIEFF. De FIFA en de Mexicaanse voetbalbond wilden helemaal niet dat er een vrouwenwereldkampioenschap kwam en zorgden daarom voor zoveel mogelijk problemen voor de FIEFF. Allemaal tevergeefs, want nooit eerder kwam er zoveel publiek op af. En dat zorgde weer voor veel aandacht van de internationale media.

Tijdens de finale in het Azteken Stadion was het bomvol. Dat zal vooral zijn gekomen omdat het gastland daarin speelde tegen Denemarken. Niet alle journalisten waren daarover even enthousiast. ‘Zover is de emancipatie al voortgeschreden,’ meldde Polygoon Wereldnieuws bijvoorbeeld zeer cynisch in zijn verslag, waarin het geen enkele moeite deed om zijn weerzin tegen het vrouwenvoetbal te verbergen, uitbundig gebruik makend van het verkleinwoord. ‘Onder geweldig gejuich trokken de Mexicaanse vrouwtjes ten aanval. Maar de Deense meisjes scoorden het eerst.’ Denemarken won uiteindelijk deze finale, net als een jaar eerder bij het WK in Italië.

Internationaal record

De WK-finale van 1970 in Italië trok al 40.000 toeschouwers, wat toen een enorm aantal was voor het internationale vrouwenvoetbal. Het was alleen nog niets in vergelijking met Mexico in 1971. Op 15 augustus 1971 keken 100.000 (honderdduizend!) mensen naar het gastland, dat met 3-1 won van Argentinië. Bij de halve finale tegen Italië werden er 80.000 tot 90.000 geteld. Het absolute hoogtepunt was de finale, met 110.000 tot 115.000 toeschouwers – zo meldt in ieder geval de BBC.

Dat zijn dus zo’n 20.000 méér bezoekers dan bij het zogenaamde nieuwe wereldrecord. Die volleybalwedstrijd het Memorial Stadium staat niet eens in de top drie! Dat de FIFA en de andere sportkoepels dit WK voetbal niet officieel erkennen, is volkomen irrelevant – voor de onafhankelijke onderzoeker in ieder geval wel. Anders wordt dit WK voor de tweede keer uit de geschiedenis gehaald: eerst in 1971 zelf en nu opnieuw.

Sportgeschiedenis wordt niet aan de vergadertafels van de bonden geschreven, al denken ze zelf misschien van wel. Die WK-finale van 1971 is daarom de best bezochte vrouwensportwedstrijd aller tijden. Met een beetje geluk staan de Amerikaanse volleybalvrouwen nu hoogstens op de vierde plaats.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.