NieuwVoetbal

Feyenoord en Sparta speelden jarenlang benefietwedstrijden voor het Rode Kruis

Het hoogtepunt van de Rotterdamse sportrivaliteit is Feyenoord – Sparta. In de jaren dertig haalden deze twee clubs duizenden guldens op voor het Rode Kruis door het spelen van jaarlijkse benefietwedstrijden, in aanwezigheid van het Koningshuis. Er is zelfs filmbeeld van.

In de jaren dertig kende Rotterdam met de zogenaamde Bloedtransfusiewedstrijd een mooie voetbaltraditie. Dat was een jaarlijkse benefietwedstrijd voor het Rode Kruis, waarbij Sparta op het Kasteel tegen Feyenoord speelde. In 1931 werd dit voor de eerste keer gespeeld en was meteen een gigantisch succes.

Het waren belangrijke wedstrijden, want ze werden elk jaar opnieuw door leden van het Koningshuis bezocht. De eerste jaren kwam prins Hendrik voor de prijsuitreiking en na zijn dood in 1934 nam prinses Juliana zijn rol over. Eerst Hendrik en daarna Juliana waren namelijk voorzitter van het Rode Kruis, maar los daarvan werd hun aanwezigheid enorm op prijs gesteld door de beide clubs.

De winnaar van de Bloedtransfusiewedstrijd kreeg een aandenken, zoals een foto van de prins met handtekening of een vetleren medaille. De toeschouwers kwamen niet alleen om te genieten van het voetbal, maar ook vanwege het goede doel. Bijkomend voordeel was dat Feyenoord en Sparta soms een jaar niet tegen elkaar speelden in de competitie, zodat Rotterdam alsnog zijn stadsderby had. De opbrengst van de wedstrijd, die doorgaans in de duizenden guldens liep, werd er alleen maar hoger van.

Alleen in 1937 werd deze wedstrijd niet gespeeld. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een einde aan deze Rotterdamse voetbaltraditie voor het goede doel. In 2016 was er nog een eenmalige wedstrijd voor de Nederlandse Hartstichting.

Bezoek van prinses Juliana aan de Bloedtransfusiedienst van het Rode Kruis van 1936. Foto via het Stadsarchief Rotterdam
Voor de statistici alle uitslagen uit de jaren dertig:
  • 1931 Sparta – Feyenoord 1-1 (Sparta wint met strafschoppen)
  • 1932 Sparta – Feyenoord 5-1
  • 1933 Sparta – Feyenoord 1-3
  • 1934 Sparta – Feyenoord 3-3 (Sparta wint na het nemen van 23 (!) strafschoppen
  • 1935 Sparta – Feyenoord 1-10
  • 1936 Sparta – Feyenoord 3-1
  • 1937 Sparta – Feyenoord niet gespeeld
  • 1938 Sparta – Feyenoord 0-1
  • 1939 Sparta – Feyenoord 1-7

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.