NieuwVoetbal

Feyenoord kwam al in 1990 met het idee voor een beursgang

Precies 25 jaar geleden ging Ajax als eerste Nederlandse voetbalclub naar de beurs. Frank van den Wall Bake had dit al in 1991 voorspeld. Hij dacht alleen dat Feyenoord als eerste club die beursgang zou maken.

De beurs in 1986. Foto Derek Oosterhof via het Nationaal Archief

Op 11 mei 1998 was er voor de eerste keer het Ajax-aandeel te koop. In al die jaren daarna is er geen enkele andere profvoetbalclub geweest, die de Amsterdamse club hierin heeft gevolgd. Opmerkelijk, want er was in die tijd veel interesse bij ook andere clubs.

Feyenoord

Martin Snoeck stelde in 1991 als directeur van de Stichting Feyenoord voor om de mogelijkheden van de beursgang van Nederlandse voetbalclubs te onderzoeken. Daarvoor wilde hij een KNVB-studiegroep in het leven roepen. Volgens Snoeck zou zo’n uitgifte een goede mogelijkheid zijn om eenmalig aan een groot bedrag te komen. Het was alleen nog niet toegestaan door zowel de KNVB als de effectenbeurs.

Frank van den Wall Bake van marketingbureau Trefpunt vond het geen slecht idee om over een beursgang na te denken. “Binnen een paar jaar zal dat aan de orde komen. Wie daarin voorop zal lopen, weet ik niet, maar dat het gebeurt staat voor mij als een paal boven water.”

Hij voorzag alleen nog niet dat Ajax die club zou worden. “In Nederland is Feyenoord de kandidaat bij uitstek. Deze club heeft het rijkste achterland van Europa: de Kuip is een van de betere locaties en de supportersschare is de grootste van het land.”

Haarlem

Een jaar eerder had Peter van Meel van voetbalclub Haarlem ook al een serieus voorstel gedaan voor een beursgang, een idee van medebestuurslid André van Eerden. “Het is quitte of dubbel”, zei Van Meel van de club die toen net uit de Eredivisie was gedegradeerd. “We hebben een beleidsplan opgesteld dat Haarlem een serieuze plaats in het betaalde voetbal moet geven en een beursgang is een van de mogelijke manieren.”

Zijn club had ook al met de gedachte gespeeld om zichzelf te verkopen – in onze tijd inmiddels een bekende constructie. “Je zou de stichting daarvoor moeten omzetten in een NV of een BV en dan zou je er vijf of zes miljoen voor moeten vragen. Maar als je niet afhankelijk wil zijn van het wel en wee van één koper, denk je aan gespreid verkopen van de aandelen. En dan is het nog maar een kleine stap om te denken over een beursgang.”

De voetbalwereld zelf was er alleen nog niet zo van overtuigd, zei Van Meel. “De reacties zijn vooral uit de beurswereld nog wat lacherig. Maar als we onze plannen uitleggen, worden de mensen serieuzer. Men wordt zo langzamerhand toch benieuwd.” Kort daarna brak er een bestuurscrisis uit bij Haarlem en kwam aan alle ambities een einde.

Zeven jaar na de voorspelling van Van den Wall Bake was de beursgang van Ajax. Goed gezien dus, op de naam van de club na.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.